Ευρωπαϊκό Σύμφωνο- με ευρωομόλογα- προτείνει για το προσφυγικό Ρέντσι

Σάββατο, 16 Απριλίου 2016 18:30
UPD:18:34
EPA/CLAUDIO PERI
A- A A+

Ευρωπαϊκό σχέδιο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προωθεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο. Αυτό προβλέπει οικονομική ενίσχυση των αφρικανικών χωρών, μέσω της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων- μία πρόταση την οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει πλέον με λιγότερο σκεπτικισμό το Βερολίνο.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Messagero, ο Ρέντσι προτείνει μια σειρά από πρακτικές λύσεις, που θα συγκεντρωθούν σε ένα Σύμφωνο για το προσφυγικό.

Το ιταλικό αυτό σχέδιο συμπεριλαμβάνει την έκδοση ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την οικονομική στήριξη των αφρικανικών χωρών, ένα νέο Ταμείο της Ένωσης για την διηπειρωτική συνεργασία και την αποτελεσματική ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα των χωρών καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών.

Η πρόταση ακολουθεί έως έναν βαθμό το πρότυπο της συμφωνίας, που υπέγραψε η Ε.Ε. με την Τουρκία, ενώ προωθείται καθώς η Ρώμη εκτιμά ότι θα μειωθούν αισθητά το ερχόμενο διάστημα οι ροές από την Τουρκία και θα αυξηθούν από την Αφρική.  

Μεταξύ των βασικών χώρες με τις οποίες θα πρέπει να υπογραφεί, συγκαταλέγονται η Νιγηρία, η Τυνησία και η Λιβύη, όταν η χώρα αυτή σταθεροποιηθεί.

Η ιταλική πρόταση πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον Τύπο, οι θέσεις αυτές παρουσιάσθηκαν αναλυτικά από τους ιταλούς διπλωμάτες τις περασμένες εβδομάδες σε ιθύνοντες των Βρυξελλών, οι οποίοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία φέρονται να τις θεωρούν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.

«Αυτή την φορά, η Γερμανίδα καγκελάριος δείχνει να αντιμετωπίζει με σαφώς ηπιότερο τρόπο το θέμα των Ευρωομολόγων, από την στιγμή που είναι υποχρεωμένη να βρει, τον επόμενο χρόνο, τρία δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρέπει να δοθούν στην Τουρκία για να περιορίσει το κύμα των σύρων προσφύγων σχολίαζαν διπλωματικές πηγές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή