Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση τεχνοκρατών

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 13:19
UPD:15:30
twitter/@PrimeministerGR
A- A A+

Μήνυμα ότι «το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση των τεχνοκρατών» έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του στην Ευρώπη, κι ενώ η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών παραμένει ανοιχτή. 

«Αναχωρήσαμε από την φίλη της Ελλάδας, Γαλλία με ικανοποίηση. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση των τεχνοκρατών», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter λίγο πριν φτάσει στο Στρασβούργο όπου είχε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. 

Σε άλλη ανάρτησή του για τη συνάντησή του με τον κ. Σουλτς, έγραψε ότι έχουν «κοινές πεποιθήσεις σε θέματα αρχών που αφορούν στην Ευρώπη».

Σε δεύτερο διαδοχικό tweet ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να επιλέγουν τα μέσα εκπλήρωσης συμφωνημένων στόχων είναι ζήτημα δημοκρατίας και κυριαρχίας».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, τους δύο πολιτικούς απασχόλησαν τα δύο νομοσχέδια, φορολογικό και ασφαλιστικό, που προετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος του κ. Τσίπρα ήταν επί της ουσίας να εξηγήσει τα δύο νομοσχέδια και να επαναλάβει την ελληνική θέση, ότι ο τρόπος κατανομής των βαρών είναι υπόθεση της κυβέρνησης, στο βαθμό που η συμφωνία εφαρμόζεται πλήρως.

Στο γεύμα παρών ήταν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται, επίσης, να συναντήσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Η συζήτηση με τον κ. Γκουαλτιέρι θα επικεντρωθεί γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Χθες Τετάρτη ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτησή τους οι κ. Τσίπρας και Ολάντ στάθηκαν στην ανάγκη να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα η συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα περίπου και κατά ένα μέρος, οι κ. Τσίπρας και Ολάντ είχαν συνομιλία τετ-α-τετ, χωρίς την παρουσία των συμβούλων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή