Δεσμεύσεις για ανανέωση της εκεχειρίας στην Συρία ζήτησε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 22:52
UPD:22:56
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Ο κ. Μιστούρα τόνισε πως στις πρόσφατες συναντήσεις του με ανώτερους αξιωματούχους στην Μόσχα, την Δαμασκό, την Τεχεράνη και το Αμάν, όλοι εξέφρασαν την στήριξη τους στην εξέλιξη της συζήτησης που έχει στόχο την πολιτική μετάβαση στη Συρία.

A- A A+

Τη δέσμευση των εμπλεκομένων πλευρών για ανανέωση της εκεχειρίας στην Συρία, ζήτησε ο μεσολαβητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα, κατά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, την Τετάρτη.

«Παρά την ύπαρξη κάποιων σοβαρών περιστατικών, η παύση των εχθροπραξιών εξακολουθεί να τηρείται… Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί κατά πνεύμα και κατ' ουσία», δήλωσε ο κ. Μιστούρα στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τα μέλη της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) της συριακής αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε όλες τις πλευρές στον συριακό πόλεμο να τηρήσουν την εκεχειρία και να δώσουν μια ευκαιρία στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο κ. Μιστούρα τόνισε πως στις πρόσφατες συναντήσεις του με ανώτερους αξιωματούχους στην Μόσχα, την Δαμασκό, την Τεχεράνη και το Αμάν, όλοι εξέφρασαν την στήριξη τους στην εξέλιξη της συζήτησης που έχει στόχο την πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Πρόσθεσε πως οι συμμετέχοντες στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να προετοιμαστούν να έχουν απευθείας συνομιλίες, σημειώνοντας ότι η ακριβής ημερομηνία αυτών δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Νωρίτερα, το στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης Άσαντ αλ Ζούμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Μόσχα μένει να καθορίσει την στάση της αναφορικά με την πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Περισσότεροι από 100 νεκροί σε διάστημα τεσσάρων ημερών στην επαρχία του Χαλεπίου

Περισσότεροι από 100 μαχητές –στρατιώτες, πολιτοφύλακες που έχουν συμμαχήσει με τις κυβερνητικές δυνάμεις, τζιχαντιστές και αντάρτες– σκοτώθηκαν σε διάστημα τεσσάρων ημερών στις σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται σε ένα στρατηγικής σημασίας μέτωπο στο νότιο Χαλέπι, γνωστοποίησε την Τετάρτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Από την Κυριακή, οι μάχες στα περίχωρα του Αλ Έις και του Χαν Τουμάν είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 61 αντάρτες και μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα, όπως επίσης και 50 στρατιώτες και μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων που πολεμούν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή