Οξύνθηκαν τα πνεύματα κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του ν/σ για το ωράριο

Αντιπαράθεση Διαμαντοπούλου - Μάνου μέσω...παραμυθιών
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2005 20:30
UPD:20:35
A- A A+

Οξύνθηκαν τα πνεύματα κατά τη σημερινή, δεύτερη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ωράριο των καταστημάτων, με πρωταγωνιστές τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ ¶ννα Διαμαντοπούλου.

Οξεία ήταν και η κόντρα μεταξύ της κ. Διαμαντοπούλου με τον ανεξάρτητο βουλευτή Στέφανο Μάνο –εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ- ο οποίος δήλωσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του ωραρίου. Μάλιστα μετά τα περί πρόξενου του γνωστού παραμυθά Χ.Κ. Αντερσεν που ανέφερε χθες η κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Μάνος επανήλθε καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής το παραμύθι «Τα καινούρια ρούχα του Βασιλιά».

«Αυτές οι θέσεις μου για το ωράριο οδήγησαν την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να με χαρακτηρίσει παραμυθά. Προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερη υπερηφάνεια για την συμμετοχή μου στις εκδηλώσεις αυτές. Τα παραμύθια είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Καταθέτω λοιπόν στα πρακτικά αντίγραφο από το παραμύθι του ¶ντερσεν, "Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά". Πολλά θα μάθουν οι συνάδελφοι μου για το που οδηγεί η υποκρισία και το πολιτικό ψεύδος. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα το βρείτε χρήσιμο».

«Δεν το διάβασα, θα το διαβάσω το παραμύθι που καταθέσατε κ. Μάνο. Ωστόσο πρέπει να σημειώσω ότι γίνονται περίεργα πράγματα. Εσείς μαζί με τον κ. Ανδριανόπουλο εκλεχτήκατε με το ΠΑΣΟΚ και είστε προνομιακοί συνομιλητές του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά σημειώσατε ότι προκαλείτε αναταραχή με τις απόψεις που καταθέτετε και ταράζουν τα νερά του τέλματος του ΠΑΣΟΚ», σχολίασε στην παρέμβαση του ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

¶μεση ήταν η αντίδραση της κ Διαμαντοπούλου που σχολίασε: «Καμία αναταραχή ή ανατάραξη δεν προκαλεί στο κόμμα μας η φωνή του κ Μάνου η οποία είναι πολύ χρήσιμη και χρειάζεται στο Κοινοβούλιο. ¶λλωστε, ο κ Μάνος, ουδέποτε προσποιήθηκε ότι είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ προσποιήθηκε ότι τον ενσωμάτωσε. Διαφωνούμε γιατί έχουμε διαφορετικό πρότυπο αγοράς και έχουμε τελείως διαφορετική πολιτική αντίληψη. Θα θυμίσω όμως στον κ. Μάνο ότι υπάρχει και το παραμύθι του Αισώπου "O κόρακας και η αλεπού" για να δει ότι καμιά φορά οι λύσεις που προτείνονται οδηγούν σε λάθος αποτέλεσμα». Σημειώνεται ότι πρόκειται για το μύθο σύμφωνα με τον οποίο η αλεπού πείθει τον κόρακα ότι έχει ωραία φωνή και του αποσπά το τυρί που του πέφτει από το στόμα.

Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατέθεσε διευκρινιστική τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία εξαιρούνται από την σχετική ρύθμιση τα φαρμακεία, ενώ τονίζει ότι πρόκειται για μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή προς όφελος των εργαζομένων και των καταναλωτών. Παράλληλα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι κόμμα της οπισθοδρόμησης.

«Τι προτείνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση; Την πρόοδο ή την στασιμότητα; Την αγκύλωση και την φιλοσοφία σοβιετικού τύπου ή πρακτικές που ακολουθούν όλες οι γειτονικέ χώρες για τον εκσυγχρονισμό του εμπορίου και της αγοράς;» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «πήγε την Ελλάδα 50 χρόνια πίσω».

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για αυταρχικές λογικές και για παραβίαση των κοινωνικών συμφωνιών, ενώ ζήτησε νέα ονομαστική ψηφοφορία επί του επίμαχου άρθρου, η οποία θα διεξαχθεί αύριο, μετά τη σημερινή έγκριση του ν/σ επί της αρχής, από τους 55 βουλευτές της πλειοψηφίας.

«Απέναντι στο πίσω και δεξιά, η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει μπροστά και αριστερά», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ¶ννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στον υπουργό Ανάπτυξης.

«Να κάνετε σοβαρή αντιπολίτευση με επιχειρήματα. Καλώ το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει το νομοσχέδιο και τον πρόεδρο σας να επιστρέψει από τις διακοπές, γιατί ο τόπος έχει ανάγκη από σοβαρή αντιπολίτευση. Το θέαμα να κάνουν κουμάντο στο ΠΑΣΟΚ οι συνδικαλιστές και όχι οι εκσυγχρονιστές, μας γυρνά πολύ πίσω. Φαίνεται ότι αντί να αλλάξει ο Γιώργος Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ, μάλλον τελικά άλλαξε αυτόν το κόμμα του», είπε ο κ. Παπαθανασίου, ασκώντας κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που κάνει αυτή την περίοδο ολιγοήμερες διακοπές.

¶μεση ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με την κ. Διαμαντοπούλου να κάνει λόγο για ευτελισμό της συζήτησης από τον κ. Παπαθανασίου.

Παράλληλα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι «λέει ψέματα», επισημαίνοντας ότι όλοι οι κοινωνικοί και εργοδοτικοί φορείς που κλήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δήλωσαν αντίθετοι με την ρύθμιση. «Διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα. Κάνετε παρερμηνεία των προτάσεων των Ομοσπονδιών, οι οποίες είναι σε άλλη κατεύθυνση. Οι μεταρρυθμίσεις σας είναι συγκρουσιακές και είναι αλλαγές χωρίς ελπίδα», αντέτεινε η κ. Διαμαντοπούλου.

«Περισσεύει η αλαζονεία και η αυταρέσκεια σας, όταν είπατε ότι μετά το 2012 θα έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Έτσι όπως πάτε θα γίνει πολύ γρηγορότερα. Θεωρείται εχθρό τον λαό και έρχεστε σε ρήξη με το σύνολο του. Γυρίζετε την πλάτη στην κοινωνία και θα μας βρείτε απέναντι σας. Τη στροφή προς τα δεξιά ο ίδιος ο λαός θα την απορρίψει», είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης επέκρινε την κυβέρνηση ότι «κατάντησε την Ελλάδα βαλκανικό περίπτερο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή