«The men who blame Britain» ή η αλήθεια από τον «Κόκκινο Κεν»;

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2005 21:38
UPD:21:43

A- A A+

Η εξωτερική πολιτική της Δύσης πυροδότησε τον ισλαμικό εξτρεμισμό που βρίσκεται πίσω από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, σύμφωνα με το δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας Κεν Λίβινγκστον.

Ο Λίβινγκστον, γνωστός και ως «Κόκκινος Κεν» λόγω των αριστερών του απόψεων, ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC για τα κίνητρα των τεσσάρων βομβιστών αυτοκτονίας, παρέθεσε την πολιτική των Δυτικων στη Μέση Ανατολή και την αμερικανική υποστήριξη προς τον Οσάμα Μπιν Λάντεν πριν ο σαουδάραβας αναδειχθεί σε Νο1 εχθρό των ΗΠΑ.

«Έχουμε ήδη 80 χρόνια δυτικών επεμβάσεων σε εδάφη κατεξοχήν αραβικά, λόγω των αναγκών της Δύσης σε πετρέλαιο», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Λίβινγκστον και πρόσθεσε: «Ενισχύσαμε διεφθαρμένα καθεστώτα και ανατρέψαμε εκείνα που δεν μας ήταν αρεστά».

«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι, πιστεύω, ότι στη διάρκεια της δεκαετίας του '80 οι Αμερικανοί στρατολόγησαν και εκπαίδευσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, του έμαθαν πώς να σκοτώνει, πώς να φτιάχνει βόμβες και τον έβαλαν να σκοτώνει τους Ρώσους για να τους εκδιώξει από το Αφγανιστάν. Δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή ότι αφού θα το έκανε αυτό θα μπορούσε να στραφεί και εναντίον των δημιουργών του», σημείωσε.

«Πολλοί νέοι άνθρωποι βλέπουν δύο μέτρα και σταθμά, βλέπουν τι γίνεται στο Γκουαντάναμο και πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για μια δίκαιη εξωτερική πολιτική», τόνισε ο «Κόκκινος Κεν».

«Όταν βρίσκεσαι κάτω από ξένη κατοχή και σου αρνούνται το δικαίωμα να ψηφίζεις, σου αρνούνται το δικαίωμα να ρυθμίζεις τις υποθέσεις σου, συχνά σου αρνούνται το δικαίωμα στη δουλειά, επί τρεις γενεές, υποψιάζομαι ότι αυτό είναι κάτι που εάν είχε συμβεί εδώ στην Αγγλία, θα είχαμε παραγάγει και εμείς πολλούς βομβιστές αυτοκτονίας», κατέληξε ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Οι δηλώσεις Λίβινγκστον προκάλεσαν έντονες επικρίσεις από μερίδα του βρετανικού Τύπου, παρά τη σθεναρή του στάση τις πρώτες ώρες των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο. Χαρακτηριστικό ήταν το σημερινό πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph με τη φωτογραφία του δημάρχου ανάμεσα σε εκείνες δύο ισλαμιστών κληρικών υπό τον τίτλο: «The men who blame Britain».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή