Ο εφιάλτης της 7ης Ιουλίου επέστρεψε στο Λονδίνο

Νέες επιθέσεις μικρότερης κλίμακας
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2005 17:38
UPD:17:45
A- A A+

Τέσσερις βόμβες, τρεις στον υπόγειο σιδηρόδρομο και μία σε αστικό λεωφορείο, εξερράγησαν (αδιευκρίνιστο πάντως αν εξερράγησαν όλες) σήμερα στο Λονδίνο, ακριβώς δύο εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στη βρετανική πρωτεύουσα που στοίχισαν τη ζωή 56 ανθρώπων.

Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για έκρηξη βόμβας με καρφιά σε σακίδιο επιβάτη του μετρό στο σταθμό της Warren Street. Aμέσως έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό Warren Street, Oval και Shepherd's Bush, ενώ διεκόπησαν τα δρομολόγια στις γραμμές Hammersmith and City, Victoria και Northern.

Μία ακόμα έκρηξη σημειώθηκε σε αστικό λεωφορείο της γραμμής 26, στο Hackney του ανατολικού Λονδίνου, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου, Ίαν Μπλερ δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι είχαμε τέσσερις εκρήξεις ή απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι έχει συμβεί». Όπως ανέφερε, πρόκειται για υποδεέστερα περιστατικά σε σχέση με τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου αλλά δεν παύουν να είναι σοβαρά.

Αυτόπτης μάρτυρας στο σταθμό Warren δήλωσε ότι υπήρξε συμπλοκή ύποπτου καμικάζι στο συρμό του μετρό με επιβάτες. Όπως είπε ο βομβιστής κατάφερε να διαφύγει, ενώ σε εξέλιξη βρισκεται επιχείρηση της αστυνομίας σε νοσοκομείο της περιοχής (University College Hospital) όπου φέρεται να έχει διαφύγει ο δράστης. Η αστυνομία αναζητεί έναν άνδρα περίπου 20 ετών με μπλε ρούχα, ο οποίος ενδέχεται να έχει τραυματιστεί.

¶λλος αυτόπτης μάρτυρας σε δηλώσεις του στη βρετανική τηλεόραση έκανε λόγο για θύματα, ενώ την ύπαρξη θυμάτων επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ, διευκρινίζοντας πως ο αριθμός τους είναι μικρότερος απ’ ό,τι στις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου.

Σε λίγη ώρα ο βρετανός πρωθυπουργός Τονι Μπλερ θα κάνει δηλώσεις για τις νέες επιθέσεις, καθώς ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που είχε με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών.

Στην Ουάσιγκτον ήδη ενημερώθηκε ο αμερικανός πρόεδρος για την κατάσταση στη βρετανική πρωτεύουσα, ενώ ισχύουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας στο Πεντάγωνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή