Νέες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για προσθήκη στο σ/ν για το Εργασιακό

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2005 18:49
A- A A+

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προκάλεσε προσθήκη του υπουργού Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου στο σχέδιο νόμου για το Εργασιακό, σύμφωνα με την οποία, σε επιχειρήσεις όπου για οποιονδήποτε λόγο δεν λειτουργεί συνδικαλιστική οργάνωση, συμβούλιο εργαζομένων, ή ένωση προσώπων, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνει με την προσυπογραφή του αιτήματος του εργοδότη από το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Παπαχρήστος, αντιπρότεινε την αντιπροσώπευση των εργαζομένων στις εν λόγω επιχειρήσεις από το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο, ή το κατά τόπους Εργατικό Κέντρο. Αντίστοιχη πρόταση κατέθεσε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δ. Τσιόγκας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πραξικόπημα στο Εργασιακό».

Με αφορμή την αιφνιδιαστική προσθήκη στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, η συντονίστρια του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης των σχετικών με τα εργασιακά θέματα άρθρων κατά την οποία απουσίαζε, ο υπουργός Απασχόλησης κατέθεσε αιφνιδιαστικά προσθήκη - βόμβα για τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας, διαπράττοντας άλλο ένα κοινοβουλευτικό ατόπημα».

«Το περιεχόμενό της αποδείχθηκε πιο επικίνδυνο από την απαράδεκτη μεθόδευση του κ. Υπουργού: εισάγεται κατ΄ουσίαν το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα και καταλύεται κάθε έννοια συλλογικής οργάνωσης των εργαζομένων. Στις επιχειρήσεις που δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση, για οποιοδήποτε λόγο, οι εργαζόμενοι κατ’ ουσίαν υποχρεώνονται να συμφωνήσουν με τη διευθέτηση ο καθένας χωριστά και εγγράφως από κοινού με τον εργοδότη. Η περιβόητη επιτροπή διευθέτησης του χρόνου εργασίας, επικυρώνει απλώς τη συμφωνία αυτή, χωρίς καν να την εξετάσει», σημείωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

«Τα πλήγματα εναντίον των εργαζομένων διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι μάσκες έπεσαν. Αποδεικνύεται ότι ο εχθρός αυτής της Κυβέρνησης είναι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους», κατέληξε στη δήλωσή της η συντονίστρια Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν υπάρχει θέμα διευθυντικού δικαιώματος», απάντησε ο υπουργός Απασχόλησης. «Το απορρίπτουμε και δεν το στηρίζουμε», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Εξάλλου, κατά την επί των άρθρων συζήτηση του σχεδίου νόμου, ο υπουργός Απασχόλησης έφερε σειρά διευκρινίσεων και τροποποιήσεων, οι οποίες έχουν ως εξής:

· Αναφέρεται ρητά, ότι κατά το χρονικό διάστημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

· Σε περίπτωση αλλαγής της νομικής εκπροσώπησης της επιχείρησης, ή εκμετάλλευσης, ή σε περίπτωση προσλήψεως νέων εργαζομένων, ο εργοδότης υποχρεούται να καταθέσει συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού, το αργότερο δύο μέρες μετά την εν λόγω μεταβολή (έναντι 15 ημερών που προέβλεπε ο νόμος Γιαννίτση)

· Παρατείνεται για δύο έτη, η καταβολή επιδόματος ανεργίας στους 40 πρώην εργαζομένους στην εταιρία «Συνεταιριστικά Λιπάσματα Δραπετσώνας Α.Ε.», που λόγω ηλικίας δεν στάθηκε δυνατόν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας

· Επεκτείνεται και στις χήρες το δικαίωμα εξαγοράς 150 ενσήμων του συζύγου τους, προκειμένου να θεμελιώσουν ασφαλιστικό δικαίωμα για τον αποθανόντα

· Το δικαίωμα ρύθμισης των χρεών των αγροτικών συνεταιριστικών Οργανώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων τους, επεκτείνεται και στον Οργανισμό Κωπαΐδας.

· Επίσης, όπως διευκρίνισε ο κος Παναγιωτόπουλος,κατόπιν παράστασης των συνδικαλιστικών σωματείων των δημοσιογράφων, αφαιρέθηκε διάταξη για ρύθμιση των οφειλών των εκδοτών προς τον Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψής τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή