Δριμύτατη επίθεση Παπανδρέου στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής

Την ατηγόρησε για οικειοποίηση συμβόλων και προσώπων που δεν ανήκουν στη ΝΔ
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2005 19:23
A- A A+

Για επίδειξη αυταρχισμού και ψυχολογικό εκβιασμό κατηγόρησε σήμερα από το Βουλής την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ωράριο.

«Ποιος ζήτησε να έρθουν στη Βουλή τα συγκεκριμένα μέτρα για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων; Το ζήτησαν οι έμποροι; Όχι. Οι εργαζόμενοι; Πάλι όχι. Τα Επιμελητήρια; Και πάλι όχι. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση; Και αυτή όχι. Είναι όλοι αντίθετοι. Όλοι έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους», παρατήρησε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε:

«Τι μας λέει, ουσιαστικά, σήμερα η Νέα Δημοκρατία; “Εσύ λαέ, δε γνωρίζεις το πραγματικό σου συμφέρον. Εσύ πολίτη δεν είσαι ικανός να αποφασίσεις τα του οίκου σου. Εμείς, η πεφωτισμένη δεξιά ηγεσία, θα σε οδηγήσουμε στον παράδεισο των μεταρρυθμίσεων και της νέας εποχής. Κι αν πονέσεις, είναι για το καλό σου”».

«Σε αυτή τη νεοαυταρχική αντίληψη της Δεξιάς, έχω δύο παρατηρήσεις», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Πρώτα απ’ όλα, έχετε αποδείξει ότι δεν ξέρετε ποιο είναι το καλό του τόπου. Στην περίπτωση του νομοσχεδίου, ούτε η ανταγωνιστικότητα της αγοράς, ούτε η αύξηση του τζίρου, ούτε η αύξηση της απασχόλησης θα είναι το αποτέλεσμα.

Τα προβλήματα της αγοράς δεν συνδέονται με το ωράριο, αλλά με το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα. Αν δεν υπάρχουν χρήματα, όσο και να διευρύνεις το ωράριο, ούτε ο τζίρος θα αυξηθεί ούτε οι θέσεις απασχόλησης θα γίνουν περισσότερες.

Δεύτερον: Επικαλείσθε ότι στην Ευρώπη υπάρχει διευρυμένο ωράριο. Αυτό δεν είναι αληθές, διότι υπάρχουν εκεί αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης που μειώνουν τις επιμέρους διευθετήσεις. Το επιχείρημά σας είναι αναληθές.

Τρίτον: Μιλάτε για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση των τιμών. Και αυτό είναι απολύτως αναληθές. Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι τα κέρδη στην απασχόληση είναι πολύ μικρά και διάσπαρτα. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του, ότι η διεύρυνση και απελευθέρωση του ωραρίου πλήττει μόνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι αποτέλεσμα της διεύρυνσης του ωραρίου είναι η μείωση των θέσεων εργασίας.

Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για ακόμη μία φορά ότι όταν το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην κυβέρνηση, θα καταργήσει όλους τους «μονομερείς», όπως τους αποκάλεσε, νόμους της Νέας Δημοκρατίας, όπως το υπό συζήτηση επίμαχο σχέδιο νόμου για το ωράριο, ενώ προκάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «μην έχοντας πραγματικό πρόγραμμα για τη χώρα αλλά μόνον πρόγραμμα ιδιοποίησης της εξουσίας, δεν ψάχνει για λύσεις, αλλά για εχθρούς».

«Την πρώτη περίοδο ο βασικός εχθρός ήταν το κακό ΠΑΣΟΚ, “για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ”. Ναυάγησε η προσπάθειά τους να υπονομεύσουν το ΠΑΣΟΚ με το φιάσκο της απογραφής, αλλά κατάφεραν να υπονομεύσουν τη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας: «Μετά βρήκε τους διαπλεκόμενους. Αυτοί έφταιξαν για τη φτώχια, για την κριτική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, για όλα τα φαινόμενα της διαφθοράς. Ποιοι ήσαν και πού κρυβόντουσαν κανένας δεν το αποκάλυψε. Αλλά σας εξυπηρετούσε διότι μπορούσατε να μεταφέρετε κάπου αλλού τις ευθύνες σας. Τώρα τους ξεχάσατε. “Τσιμουδιά” από τη Νέα Δημοκρατία. Είχαμε και το φιάσκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έπρεπε να βρούμε πια άλλους εχθρούς. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεθαύριο οι εργαζόμενοι».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κρύψει τις δικές της ευθύνες «δεν διστάζει να οικειοποιείται τα πάντα. Οικειοποιείται την Εκκλησία και την Ορθοδοξία. Οικειοποιείται λέξεις και φράσεις Αριστερών και προγράμματα του ΠΑΣΟΚ. Οικειοποιείται αγώνες και λέξεις σύμβολα προσώπων και παρατάξεων που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία» -ιδιαίτερα δε, του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Ανδρέα Παπανδρέου, «δύο ανδρών που η παράταξή σας λοιδόρησε, κυνήγησε, προσπάθησε να εξοντώσει πολιτικά εν ζωή», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Η μετά θάνατον επίκλησή τους αποτελεί το αποκορύφωμα της υποκρισίας και έλλειψη πολιτικού ήθους», σχολίασε ο κ. Παπανδρέου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή