Όλγα Γεροβασίλη: Επιταχύνεται η δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για πρόσφυγες

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 13:24
UPD:16:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

Ήδη, όπως σημείωσε η κ. Γεροβασίλη, αποχώρησαν από τον Πειραιά περισσότερα από 1.000 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά, ενώ εκτιμάται ότι ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες.

A- A A+

Η κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ήδη, όπως σημείωσε η κ. Γεροβασίλη, αποχώρησαν από τον Πειραιά περισσότερα από 1.000 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά, ενώ εκτιμάται ότι ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του κ. Τόσκα ότι περίπου έως το Πάσχα αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί τα θέματα της εκκένωσης του Πειραιά και της Ειδομένης, τα οποία και επιταχύνονται.

ΕΡΤ

Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα την εκκένωση της Ειδομένης, ενώ αναφερόμενη στα επεισόδια που έγιναν προχθές από τις δυνάμεις τάξης της ΠΓΔΜ επισήμανε ότι «ενέχουν σοβαρούς κινδύνους» για τους πρόσφυγες.

«Η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει διαρκώς τους πρόσφυγες της Ειδομένης ότι ο διάδρομος των δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός. Τους καλεί να εγκαταλείψουν το σημείο και να δεχτούν την μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τη δράση ατόμων που διακινούν φήμες και ψευδείς πληροφορίες και ότι εξετάζει την πιθανότητα άμεσης παρέμβασης, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανθρωπιστική δραστηριότητα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Η κ. Γεροβασιλη χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο έχουν περιοριστεί σε χαμηλά  επίπεδα και υπενθύμισε ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί και έχουν ξεκινήσει να εργάζονται τα πρώτα κλιμάκια εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Τα πρώτα αποτελέσματα της εξέτασης των αιτήσεων θα είναι έτοιμα μετά από περίπου 15 ημέρες, οπότε και θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο εφαρμογής της συμφωνίας, είπε.

Αναφέθηκε παράλληλα στην επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο το ερχόμενο Σάββατο, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία επίσκεψη ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας, που ενισχύει σημαντικά την χώρα στον αγώνα που δίνει για τη στήριξη των προσφύγων. 

Αναφερόμενη σε αναρτήσεις στο Twitter και από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, χαρακτήρισε πρωτοφανές για εθνικά θέματα να υιοθετείται ρητορική, η οποία εκπορεύεται από τα Σκόπια.

Ως προς τη δράση ατόμων που παραπληροφορούν με ψεύδη τους πρόσφυγες προκαλώντας ανησυχητικές και επικίνδυνες καταστάσεις, είπε ότι εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αυτών των ατόμων, μεταφέροντας την εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν αποτελέσματα. Σημείωσε παράλληλα ότι οι ΜΚΟ που έχουν καλές προθέσεις και στηρίζουν τους πρόσφυγες δεν πρέπει να παρεμποδιστούν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή