Αλ. Τσίπρας: Κάθε κυρίαρχη χώρα μπορεί να επιλέγει τα μέσα για την επίτευξη των στόχων

Αιχμές για το ΔΝΤ
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 14:16
UPD:16:39
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με δύο παράλληλες κρίσεις: με τις συνέπειες των πολυετών προγραμματων λιρτότητας και με την προσφυγική κρίση.

A- A A+

Αυτό που κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη χώρα είναι η δυνατότητα να επιλέγει τα μέσα της πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη διαδικασία της αξιολόγησης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. 

«Η δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια» υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση του προγράμματος.

Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές για το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. έχει γίνει σοφότερη από την κρίση και δεν χρειάζεται τεχνοκράτες και «συμβουλάτορες». 

Μάλιστα επισήμανε ότι οι συμβουλές των συμβούλων έπεσαν έξω και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας. Η Ευρώπη μπορεί από μόνη της, υπογράμμισε.

«Ενδεχομένως κάποιοι να μη θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση για να μην ανοίξει το χρέος»

Η ΑΥΓΗ

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση δημοσιογράφου, επανέλαβε ότι η Ελλάδα τηρεί απαρέγκλιτα τη συμφωνία που συνήφθη τον Ιούλιο, και ζητεί να την τηρήσουν και οι δανειστές.

Πρόσθεσε, πως αυτή η συμφωνία προβλέπει πως μετά την πρώτη αξιολόγηση θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Το πρόβλημα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι η Ευρώπη διαρκώς κάνει αναβολή της έναρξης της συζήτησης αυτής, ενώ συμπλήρωσε πως ενδεχομένως κάποιοι, που δεν θέλουν να ανοίξει αυτή η συζήτηση, να βάζουν εμπόδια για να μην κλείσει η αξιολόγηση.

«Ας σοβαρευτούμε» το μήνυμα προς τη ΔΝΤ

Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές και είναι παράδοξο εκείνοι που αναγνωρίζουν τα λάθη τους, την ίδια στιγμή να επιμένουν στην εφαρμογή του λάθους, ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε άλλη ερώτηση, ασκώντας κριτική στο ΔΝΤ,, κάνοντας λόγο για λανθασμένες εκτιμήσεις του.

«Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς αλλά με ανθρώπους, αλλά και με την ίδια την προοπτική της Ευρώπης» είπε, ενώ μίλησε για εμμονές που ίσως έχουν κάποιοι τεχνοκράτες να επιβεβαιωθούν για λόγους καριέρας. Αλλά για την Ευρώπη, υπογράμμισε, που αντιμετωπίζει τρεις κρίσεις, αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα, η ανάκαμψη, η κοινή προοπτική των λαών της.

«Πρέπει να σοβαρευτούμε και να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζουμε τους κανόνες, αλλά ότι αυτοί οι κανόνες δεν είναι αποτελεσματικοί», τόνισε και προσέθεσε ότι συνεπώς πρέπει να προσπαθήσεις να τους διορθώσεις.

«Τα προγράμματα λιτότητας αποσταθεροποίησαν την κοινωνική συνοχή»

Ο κ. Τσίπρας γενικότερα ανέφερε ότι σε Ελλάδα και Πορτογαλία εφαρμόστηκαν προγράμματα ακραίας λιτότητας, που όχι δεν μόνο δεν πέτυχαν τον στόχο τους αλλά αποσταθεροποίησαν την κοινωνική συνοχή, αύξησαν την ανεργία και το δημόσιο χρέος.

Όπως είπε, αυτές οι πολιτικές είχαν ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία αντανακλαστικών φόβου και ξενοβοβίας και αυτό σήμερα είναι ο πραγματικός κίνδυνος της Ευρώπης.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης έχουν χρέος να συνεργαστούν, να ορθώσουν ένα δημοκρατικό ανάχωμα.

Θέλω να πιστεύω ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει και αυτό θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των δυνάμεων αυτών να αλλάξουν τους συσχετισμούς. 

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με δύο παράλληλες κρίσεις: με τις συνέπειες των πολυετών προγραμματων λιρτότητας και με την προσφυγική κρίση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή