Ιταλία - Εγκρίθηκαν τα νέα αυστηρότερα αντιτρομοκρατικά μέτρα

Τίθενται άμεσα σε ισχύ
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2005 17:48
A- A A+

Διάταγμα για ένα νέο πακέτο μέτρων ασφαλείας μετά τις τελευταίες επιθέσεις στο Λονδίνο, ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα διάταγμα για ένα πακέτο μέτρων ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Μπερλουσκόνι στους δημοσιογράφους.

Η νέα δέσμη των αντιτρομοκρατικών μέτρων είχε παρουσιαστεί πριν από μία εβδομάδα, από τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Τζουζέπε Πιζάνου

Με το πακέτο των νέων μέτρων καθίσταται ευκολότερο για την αστυνομία να θέτει υπό κράτηση και να απελαύνει υπόπτους, εντείνεται η επιτήρηση του Ίντερετ και των τηλεφωνικών δικτύων και αυξάνονται οι ποινές για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

1. Παράταση της προσωποκράτησης από 12 έως 24 ώρες χωρίς να έχει απαγγελθεί επισήμως οποιαδήποτε κατηγορία κατά του υπό κράτηση υπόπτου και χωρίς την παρουσία δικηγόρου .

2. Οι διαδικασίες για την απέλαση υπόπτων, συνοδοιπόρων και υποστηρικτών της τρομοκρατίας (όχι υπηκόων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ) καθίστανται ευέλικτες και συνοπτικές. Επισημαίνεται και σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "il Mesagero", σύμφωνα με το οποίο το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη καταρτίσει κατάλογο υπόπτων με 250 ονόματα και για 10 από αυτούς επίκειται απέλαση.Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Λέγκα είχε ζητήσει το μέτρο των μαζικών απελάσεων, με κατάρτιση "λίστας υπόπτων" κάτι ανάλογο ,με τη " μαύρη λίστα"(Black list ) που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες).

3. Επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων για το αδίκημα πλαστών εγγράφων ταυτότητας, το οποίο εξομοιώνεται με εκείνο της υποβολής ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης σε δημόσια υπηρεσία.

4. Επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων για ψευδή κατάθεση προς τις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές.

5. Επαναδιατύπωση του άρθρου 270 bis του Ιταλικού Ποινικού Κώδικα στο οποίο ορίζεται η έννοια του εγκλήματος της διεθνούς τρομοκρατίας.

6. Test DNA σε υπόπτους για τρομοκρατία κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελικής Αρχής.

7. Καταγραφή και αρχειοθέτηση για 24 μήνες των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων (σταθερής και κινητής τηλεφωνίας) των SMS των E-Mail και των FAX.

8. Σύσταση Υπερεισαγγελίας για υποθέσεις διεθνούς τρομοκρατίας.

9. Υποχρεωτική σύλληψη ατόμου συλλαμβανομένου επ' αυτοφώρω να διαπράττει αδίκημα με πρόθεση τη δημιουργία προϋποθέσεων που προλειαίνουν το έδαφος για την τέλεση πράξεων που ανάγονται στη σφαίρα της διεθνούς τρομοκρατίας.

10. Επέκταση της εφαρμογής της ευεργετικής διάταξης του άρθρου 18 του νόμου Φίνι για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν σήμερα, τίθενται αμέσως σε ισχύ, καθώς περιελήφθησαν σε κυβερνητικό διάταγμα και θα υποβληθούν αργότερα σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή