Η «άδεια να σκοτώνεις» νέο δόγμα ασφαλείας της Σκότλαντ Γιαρντ

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2005 20:20
UPD:20:26

A- A A+

Νεκρός έπεσε σήμερα από τα πυρά αστυνομικών στο σταθμό του Στόκγουελ στο Λονδίνο, ένας άνδρας, ο οποίος θεωρήθηκε ύποπτος ή όπως χαρακτηριστικά μετέδωσαν τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ως «πιθανός καμικάζι».

Ο θανάσιμος τραυματισμός του υπόπτου, με πέντε σφαίρες –μία εκ των οποίων στο κεφάλι- μπροστά στα μάτια έντρομων πολιτών που έτυχε να περνούν από το σημείο, αποτέλεσε και την πρώτη εφαρμογή της επίσημης οδηγίας που δόθηκε πριν από λίγες μέρες από τη Σκότλαντ Γιάρντ στους αστυνομικούς να πυροβολούν άμεσα άτομα που κατά την εκτίμησή τους είναι ύποπτα τρομοκρατικών ενεργειών.

Η εντολή αυτή αποτελεί «license to kill» (για να θυμηθούμε τη γνωστή φράση από τις ταινίες του διασημότερου πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, του Τζέιμς Μποντ), άδεια δηλ. να σκοτώνουν οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας όποιον θεωρούν ύποπτο για τρομοκρατικές ενέργειες.

Στην παράκρουση όμως των ημερών τρόμου στη βρετανική πρωτεύουσα, η «license to kill» μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και επικίνδυνες προεκτάσεις. Ήδη η μουσουλμανική κοινότητα στο Λονδίνο – και όχι μόνο- είναι ανάστατη από το σημερινό μοιραίο περιστατικό. «Η εντολή της Σκότλαντ Γιαρντ δεν θα εκληφθεί ως μία προτροπή στους αστυνομικούς του τύπου: "πυροβολείτε για να σκοτώνετε;"», αναρωτιέται το μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Ιναγιάτ Μπουνγκλαουάλα, δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι της Βρετανίας είναι ταραγμένοι και εξαγριωμένοι και φοβούνται αντίποινα. «Ηδη έχουν γίνει κάποια απειλητικά τηλεφωνήματα, γι αυτό θεωρούμε ζωτικής σημασίας να δοθούν πλήρεις εξηγήσεις για όσα συνέβησαν στο σταθμό του Στόκγουελ, καθώς και τους λόγους για τους οποίους πυροβολήθηκε θανάσιμα ο άνδρας», τόνισε ο ίδιος. «Ανησυχούμε μήπως αυτό που συνέβη μπορεί να είναι μια εξουσιοδότηση (της αστυνομίας) να σκοτώνει», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να υπήρχαν λογοι βάσει των οποίων η αστυνομία έκρινε αναγκαίο να ρίξει πέντε σφαίρες σκοτώνοντας τον άνθρωπο αυτό». «Αυτοί οι λόγοι λοιπόν πρέπει να ανακοινωθούν», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η μητροπολιτική αστυνομία, οι αρχές εκκένωσαν περιοχή κοντά στο σπίτι του Ζερμέιν Λίντσι -που θεωρείται ότι είναι ένας από τους βομβιστές της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο- έπειτα από απόπειρα εμπρησμού του. Όπως έγινε γνωστό η αστυνομία της Τέιμς Βάλεϊ εντόπισε πετρέλαιο ή βενζίνη περιμετρικά της οικίας του Λίντσι. Την ίδια ωρα, όπως καταγγέλλει το μουσουλμανικό συμβούλιο, πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις κατά μουσουλμάνων σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας.

Το πόσο επικίνδυνη είναι η εφαρμογή του νέου «δόγματος» ασφαλείας της Σκότλαντ Γιαρντ, ειδικά στην ένταση των ημερών, μπορεί να αποδειχθεί από τις τελευταίες ανταποκρίσεις των τηλεοπτικών καναλιών για τα γεγονότα στο Λονδίνο:

«Ο άνδρας που σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών στο σταθμό του Στόκγουελ δεν σχετίζεται με τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο», μετέδωσε το SkyNews. Πέθανε όμως επειδή είχε ασιατικά χαρακτηριστικά, φορούσε μαύρα, έφερε σακίδιο και το κυριότερο … έδειχνε ύποπτος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή