Sea Hunter: Το αμερικανικό ναυτικό βάφτισε το πειραματικό ρομποτικό ανθυποβρυχιακό του σκάφος

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 12:12
UPD:12:12
REUTERS/STEVE DIPAOLA

Σκοπός είναι η χρήση πλοίων όπως το Sea Hunter σε ένα μεγάλο εύρος αποστολών, πιθανώς και σε ναρκαλιευτικό ρόλο, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση και επίβλεψη.

A- A A+

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις την Πέμπτη πραγματοποίησαν την τελετή βάφτισης του μήκους 40 μέτρων «Sea Hunter»: ενός πειραματικού αυτόνομου πολεμικού πλοίου που είναι ειδικά σχεδιασμένο για να κυνηγά εχθρικά υποβρύχια.

Αν και το εν λόγω πρωτότυπο δεν είναι εξοπλισμένο, η κλάση αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιασμών όσον αφορά στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις κατά το κοντινό μέλλον- ειδικά από τη στιγμή που χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία δείχνουν να «επενδύουν» στον τομέα των υποβρυχίων.

Το σκάφος αυτό είναι σχεδιασμένο να κινείται αυτόνομα στην επιφάνεια του ωκεανού για διαστήματα 2-3 μηνών τη φορά, χωρίς πλήρωμα ή τηλεχειρισμό. Αυτό το επίπεδο αυτονομάις θα το καθιστούσε εξαιρετικά ικανό κυνηγό υποβρυχίων, με πολύ χαμηλό κόστος σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

REUTERS/STEVE DIPAOLA

Όπως τόνισε ο Ρόμπερτ Γουόρκ, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, ελπίζεται πως τέτοιου είδους σκάφη θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται στην δυτικό Ειρηνικό μέσα σε πέντε χρόνια. «Είναι η πρώτη φορά που αποκτούμε ένα εντελώς ρομποτικό, ικανό για υπερωκεάνειες επιχειρήσεις σκάφος».

Οι σχεδιασμοί του Πενταγώνου περιλαμβάνουν μια στρατηγική διευρυμένης χρήσης μη επανδρωμένων σκαφών με όλο και μεγαλύτερη αυτονομία σε έδαφος, θάλασσα και αέρα. Παράλληλα, η Κίνα ενισχύει τον υποβρυχιακό στόλο της, κάτι που εγείρει ανησυχίες στις ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια των αεροπλανοφόρων και των υποβρυχίων τους, που αποτελούν τα κλειδιά της αμερικανικής υπεροχής στον δυτικό Ειρηνικό.

Σκοπός είναι η χρήση πλοίων όπως το Sea Hunter σε ένα μεγάλο εύρος αποστολών, πιθανώς και σε ναρκαλιευτικό ρόλο, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση και επίβλεψη.

REUTERS/STEVE DIPAOLA

Το κόστος του, στα 20 εκατ. δολάρια, με ημερήσιο κόστος λειτουργίας 15.000-20.000 δολαρίων, το καθιστά σχετικά οικονομικό για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Το σκάφος θα περάσει δοκιμές διαρκείας δύο ετών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια στη θάλασσα, χρησιμοποιώντας ραντάρ και κάμερες για να αποφεύγει άλλα πλοία. Κινείται με δύο κινητήρες diesel και μπορεί να φτάσει ταχύτητες 27 κόμβων.

Προτεινόμενα για εσάς