του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Μία καταρχήν συμφωνία με τους θεσμούς, η οποία θα καταγράφεται σε ένα κείμενο, σε μορφή ανακοίνωσης, και σε καμία περίπτωση «μια ενδιάμεση συμφωνία», προσδοκά η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Κυβερνητικές πηγές ελπίζουν ότι χρονικά το τελικό αυτό κείμενο συμφωνίας θα είναι έτοιμο στην αρχή της επόμενης εβδομάδας με κομβικό σημείο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ενώ μέχρι το Πάσχα «θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία».
Αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το κείμενο των θεσμών, έχει στη διάθεσή του το κείμενο του ΔΝΤ, «στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις» και σε κοινή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι «είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία».
Στα επιμέρους, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότιστο ασφαλιστικό το κείμενο των θεσμών είναι πολύ κοντά στις ελληνικές προτάσεις και ότι στη νέα συνάντηση Κατρούγκαλου - θεσμών αύριο Σάββατο αναμένεται, αν όχι συμφωνία, σημαντική πρόοδος.
Χθες από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στο συνέδριο «Women in the World Summit», η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ περισσότερο μπέρδεψε παρά ξεκαθάρισε τα πράγματα σε σχέση με την πορεία των συζητήσεων στην Αθήνα. Κι αυτό διότι την ώρα που η κυβέρνηση εκπέμπει εικόνα αισιοδοξίας για το ασφαλιστικό η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι «το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εάν παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα».
Πιο αινιγματική ήταν η δήλωσή της για το χρέος: «Την ίδια ώρα, όμως, και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων» είπε η κ. Λαγκάρντ, από το λεξιλόγιο της οποίας απουσίαζε εντελώς η λέξη «διαγραφή».
Στο δεύτερο μείζον θέμα, αυτό των δημοσιονομικών παρεμβάσεων, τόσο από το σκέλος των δαπανών όσο και από αυτό των εσόδων, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, ότι το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, και ότι θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών, δηλαδή 1,1 δισ. ετησίως.
Τέλος, κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες ότι τα σενάρια των καθυστερήσεων «φαίνεται να καίγονται» ενώ και οι «αποκαλύψεις κάποιων για πρόσθετα μέτρα στερούνται βάσης».