Kίνα: Συνεχίζονται οι εξαμερείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Β. Κορέας

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2005 08:25
A- A A+

Οι αντιπροσωπείες των έξι χωρών οι οποίες συμμετέχουν στις συνομιλίες, με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, άρχισαν εκ νέου σήμερα Τετάρτη τις διαβουλεύσεις τους, καθώς οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας εμφανίσθηκαν «συμφιλιωτικοί» την Τρίτη.

Η επανέναρξη των συνομιλιών, μετά από ένα κενό 13 μηνών, βασίζεται στην ιδέα των «ταυτόχρονων βημάτων» για την αποκλιμάκωση της κρίσης, που έχουν εκφράσει η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Β. Κορέας Κιμ Κάι Γκουάν, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθεί «ουσιώδης πρόοδος», όσον αφορά τον στόχο της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου. Ο διαπραγματευτής των ΗΠΑ Κρίστοφερ Χιλ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «προετοιμασμένη για σοβαρές διαπραγματεύσεις».

Οι προηγούμενοι γύροι συνομιλιών απέφεραν επουσιώδη αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo πάντως, η Β. Κορέα διέψευσε την ύπαρξη προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου στο έδαφός της, θέση που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο όσον αφορά την πρόοδο των συνομιλιών.

Οι ΗΠΑ αξιώνουν να αρχίσει η Βόρεια Κορέα να αρχίσει την «αποσυναρμολόγηση» όλων των πυρηνικών της προγραμμάτων, στρατιωτικών και πολιτικών, μέσα σε τρεις μήνες. Η Β. Κορέα ζητά ενεργειακή βοήθεια, την αφαίρεσή της από τους καταλόγους που καταρτίζουν οι ΗΠΑ όσον αφορά τους κρατικούς αρωγούς της τρομοκρατίας, και την άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή