Τζιανφράνκο Ρόζι: Ήττα της Ευρώπης η αδυναμία να βρεθεί λύση για το προσφυγικό

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2016 22:12
UPD:22:13
A- A A+

Ο βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για την ταινία του «Φωτιά στη Θάλασσα», Τζιανφράνκο Ρόζι, βρέθηκε στην Αθήνα για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του.

Το δραματικά επίκαιρο ντοκιμαντέρ του Ρόζι παίρνει τον τίτλο του από ένα παλιό ιταλικό τραγούδι και εστιάζει στην καθημερινότητα της Λαμπεντούζα, ενός μικροσκοπικού νησιού νότια της Σικελίας που εδώ και χρόνια αποτελεί μεταβατικό προορισμό, ως επί το πλείστον, για Αφρικανούς, οι οποίοι αναζητούν πέρασμα στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο σκηνοθέτης απάντησε στο εάν μία ταινία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και χαρακτήρισε ήττα της Ευρώπης την αδυναμία να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό.  «Δεν πιστεύω ότι μία ταινία ή ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί, όμως, να οδηγήσει στη συνειδητοποίηση. Η ταινία δεν είναι πολιτική, αλλά ενέχει το στοιχείο του πολιτικού» είπε ο Ιταλός σκηνοθέτης, σημειώνοντας ότι αυτό που επιθυμούσε περισσότερο είναι να περιγράψει το νησί και τους ανθρώπους του.

Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε μαζί του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος πήρε να τον συγχαρεί «αν και προφανώς δεν είχε δει την ταινία παρ’ όλο που μιλούσε σαν να την είχε δει» όπως ανέφερε ο Ρόζι. Την επόμενη ημέρα, το γραφείο του πρωθυπουργού τού ζήτησε να τους παραχωρήσει ένα dvd με την ταινία. Αν και εκείνος αρνήθηκε, δύο ημέρες μετά είδε τον Ρέντσι να δίνει στην Μέρκελ ένα dvd.

«Εξεπλάγην, αν και μάλλον η εταιρεία συμπαραγωγής το έκανε. Είμαι, όμως, βέβαιος ότι κανείς από τους Ευρωπαίους ηγέτες δεν είδε την ταινία. Η Ευρώπη δεν συνειδητοποίησε το πρόβλημα. Επέλεξε και πάλι να χρησιμοποιήσει τον όρο "έκτακτη ανάγκη". Προτείνω να καταργηθεί ο όρος κρίση, γιατί ενθαρρύνει την υιοθέτηση προσωρινών μέτρων, ενώ το ζήτημα θα έπρεπε να εξεταστεί σε μακροπρόθεσμη βάση. Η λύση θα έπρεπε να είναι ευρωπαϊκή. Αυτό δεν συνέβη και έτσι έχουμε μια ήττα της Ευρώπης» σημείωσε ο Ρόζι.

Προβολή του «Φωτιά στη Θάλασσα» έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 14 Απριλίου, σε διανομή «Strada Films».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς