«Τα μυστικά του Αθέατου Κόσμου» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, από την Δευτέρα 11 Απριλίου
Κυριακή, 10 Απριλίου 2016 09:30
A- A A+

Φαινόμενα που εξελίσσονται πολύ αργά ή πολύ γρήγορα για την ανθρώπινη αντίληψη, κι όμως είναι γεμάτα από την ομορφιά, τη δράση αλλά και το χιούμορ που…  κρύβονται μέσα στα κλάσματα ενός δευτερολέπτου.  Φαινόμενα που θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε ότι όσα βλέπουμε είναι μόνο ένα μικρό μέρος από αυτά που μπορούμε να δούμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας.  Φαινόμενα που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι, αν και συμβαίνουν καθημερινά μπροστά μας.

Η νέα ταινία «Τα μυστικά του Αθέατου Κόσμου» ανοίγει ένα παράθυρο για να αντιληφθούμε όλα τα παραπάνω και άρα το μέγεθος του κόσμου που δεν βλέπουμε, ενός κόσμου που υπάρχει στον αέρα που αναπνέουμε ή μέσα στο σώμα μας! Μια ταινία μεγάλης επιφάνειας του National Geographic, που μας προσκαλεί να δούμε με μία άλλη ματιά ό,τι συμβαίνει γύρω μας, εκτιμώντας έτσι τα επιτεύγματα αλλά και τις δυνατότητες της επιστήμης.

Η επίσημη παρουσίαση της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου την Δευτέρα 11 Απριλίου. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές (ώρες 18:30 και 20:00), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος και φιλικός σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ οι σκύλοι-συνοδοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι. Την ημέρα αυτή θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Η ταινία εντάσσεται στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από την Τετάρτη 13 Απριλίου και προτείνεται για παιδιά 10 ετών και άνω, καθώς και για ενήλικες.

Αόρατος κόσμος

Από τον αόρατο κόσμο, στην αργή κίνηση και από την γρήγορη κίνηση στα ευρήματα των μικροσκοπίων, «Τα Μυστικά του Αθέατου Κόσμου» υπόσχονται να μας εντυπωσιάσουν.

Μπορούμε να δούμε μόνο ένα ελάχιστο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, αυτό δηλαδή που αντιστοιχεί στα μήκη κύματος της ορατής ακτινοβολίας. Τι θα βλέπαμε άραγε εάν είχαμε όραση βασισμένη στις ακτίνες Χ ή εάν διαθέταμε την υπέρυθρη όραση ενός κουνουπιού; Πώς μπορούν τα μάτια της μέλισσας να αντιλαμβάνονται το υπεριώδες φως και τι μπορούν να μας αποκαλύψουν οι ακτίνες γ, τα μικροκύματα και τα ραδιοκύματα;

Αργή κίνηση

Οι εικόνες που λαμβάνονται με την τεχνική time-lapse (φωτογραφίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συνθέτοντας ένα βίντεο από αυτές τις εικόνες) συλλαμβάνουν γεγονότα και καταστάσεις που εξελίσσονται τόσο αργά, ώστε δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από τον άνθρωπο. Με τη βοήθεια εντυπωσιακών εικόνων, η ταινία παρουσιάζει την αργή, σχεδόν αδιόρατη κίνηση των φυτών, καθώς «έρπουν» προς τον Ήλιο, αλλά και τους εκπληκτικής πολυπλοκότητας μύκητες, καθώς αναζητούν τροφή. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, το time-lapse μας επιτρέπει να απολαύσουμε την απέραντη όσο και αδιάκοπη κίνηση της φύσης, αλλά και την ακατάπαυστη κίνηση της ανθρωπότητας πάνω στον πλανήτη μας! 

Γρήγορη κίνηση

Πόσα μυστικά μένουν ακόμη να αποκαλυφθούν από τον εξαιρετικά γρήγορο κόσμο της φύσης; Κάμερες υψηλής ταχύτητας κάνουν το ακριβώς αντίθετο από το time-lapse, για να μας παρουσιάσουν εκπληκτικά φαινόμενα που εξελίσσονται τόσο γρήγορα, ώστε είναι αδύνατο να τα αντιληφθούμε, από το χτύπημα ενός κροταλία έως τον τρόπο που πάλλονται τα κύμβαλα. Οι θεατές θα απολαύσουν το πέταγμα του Ευρασιατικού μπούφου, έναν βασιλίσκο, γνωστό και ως σαύρα-Χριστό, επειδή μπορεί και περπατά στην επιφάνεια του νερού, καθώς και αστραπές, που με τη βοήθεια μιας κάμερας η οποία καταγράφει 10.000 καρέ το δευτερόλεπτο, αποκαλύπτεται ότι μπορούν να κινηθούν και ανοδικά από το έδαφος.

Μικρόκοσμος

Η ταινία, τέλος, παρουσιάζει τον θαυμαστό μικρόκοσμο, που κι αυτός είναι αόρατος στα μάτια μας: από τις μικροσκοπικές δομές στα φτερά μιας πεταλούδας και τους αναρίθμητους μικροοργανισμούς που ζουν στο ανθρώπινο σώμα, μέχρι τις δομές της νανοκλίμακας. Θα δούμε πώς το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο δημιουργεί εικόνες, μεγεθύνοντας αντικείμενα ακόμη και ένα εκατομμύριο φορές, αποκαλύπτοντας έναν κόσμο παράξενο και συνάμα όμορφο. Μπορούμε άραγε να καταλάβουμε εάν αυτό που βλέπουμε είναι το περίεργο μάτι μιας μεσογειακής μύγας, το δέρμα ενός καρχαρία, ο ψύλλος σε μια γάτα ή το τσόφλι ενός αυγού;

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς