Τ. Μπλερ: Η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν συνεπάγεται αναγνώριση της Κύπρου

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2005 14:27
A- A A+

Δεν συνεπάγεται την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας η υπογραφή από την Αγκυρα του πρωτοκόλλου για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης στα δέκα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε., δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Λονδίνο.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει την Κύπρο έως ότου υπάρξει μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

«Είναι απλώς σημαντικό για εμάς να επαναδιατυπώσουμε το νομικό γεγονός ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου (τελωνειακής σύνδεσης) δεν συνεπάγεται την αναγνώριση της Κύπρου», δήλωσε ο κ. Μπλερ, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε..

Ο κ. Μπλερ σημείωσε ότι αυτό κατέστη σαφές από τους ηγέτες της Ε.Ε. το Δεκέμβριο, και ξανά τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι το πρωτόκολλο θα υπογραφεί «το ταχύτερο δυνατό», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε.

«Δεν υπάρχει διαφορά στην προσέγγισή μας. Ελπίζουμε ότι θα υιοθετηθεί (το πρωτόκολλο) το ταχύτερο δυνατό ώστε να μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου», δήλωσε από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Δεν θα υπάρξει αλλαγή στο θέμα αναγνώρισης (της Κύπρου) έως ότου υπάρξει μια διευθέτηση (στο Κυπριακό)».

Στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει καθαρή υπογραφή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου, χωρίς να υπάρξουν οποιεσδήποτε ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας που να αναιρούν τη σημασία της υπογραφής του πρωτοκόλλου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ερωτηθείς εάν η κυπριακή κυβέρνηση έχει πληροφόρηση για το θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως «η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει πολλές φορές ότι θα υπογράψει το πρωτόκολλο».

Ευρωπαίος διπλωμάτης είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα υπέγραφε το πρωτόκολλο σήμερα, ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η τουρκική υπογραφή αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή