Συστράτευση κατά της τρομοκρατίας μέσω μιας «συμμαχίας πολιτισμών»

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2005 21:23

A- A A+

Για τη δημιουργία «μίας συμμαχίας πολιτισμών», με στόχο τη συστράτευση των δυτικών με τις μουσουλμανικές χώρες στην καταπολέμηση «της βαρβαρότητας της τρομοκρατίας», συζήτησαν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ισπανίας, Τόνι Μπλερ και Λουις Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του στην ιδέα της προσέγγισης ανάμεσα στον δυτικό και στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο, ιδέα την οποία είχε διατυπώσει ο ισπανός ομόλογός του κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπέμβριο.

«Ο όρος, συμμαχία των πολιτισμών έρχεται σε άμεση αντίθεση προς την ιδέα ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας σύγκρουσης πολιτισμών. Είναι οι τρομοκράτες εκείνοι που φλέγονται να αναζωπυρώσουν τις διαφορές μεταξύ του Ισλάμ και του υπολοίπου κόσμου», υπογράμμισε ο κ. Μπλερ.

Κάλεσμα συστράτευσης κατά της τρομοκρατίας απηύθυνε ο Τόνι Μπλερ και προς τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου έχει επίσης πληγεί από τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Πιστεύω πως η ιδέα να συγκεντρωθούν η Ισπανία, η Τουρκία κι άλλες χώρες για να εκφράσουν ευθαρσώς την αλληλεγγύη τους πέρα από τις θρησκευτικές διαφορές, είναι πολύ σημαντική. Θα έμενα έκπληκτος εάν αυτή δεν ετύγχανε γενικής υποστήριξης, κι είμαι βέβαιος ότι θα τύχει», σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ακόμη να προσπαθήσουν να ανακόψουν την επέκταση του μουσουλμανικού εξτρεμισμού επιχειρώντας να μετριάσουν τα προβλήματα και να κατευνάσουν την οργή (των νέων κυρίως μουσουλμάνων) που προκαλεί η φτώχεια και να κερδίσουν αυτό που ονομάζουν «μάχη των ιδεών».

Όπως τόνισε ο κ. Μπλερ, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Θαπατέρο εξετάστηκαν τα μέτρα «για να καταπολεμηθεί η διαστρεβλωμένη και παραποιημένη ερμηνεία του Ισλάμ» και να «αποφευχθεί η ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών μουσουλμάνων στο εσωτερικό των κοινωνιών μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή