Σωματικός μινιμαλισμός από τον Κινέζο χορογράφο Τάο Γιε

Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 9 και 10 Απριλίου
Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 08:30
Tristram Kenton
A- A A+

Ο Τάο Γιε, ο Κινέζος χορογράφος, ο οποίος, τα τελευταία χρόνια, έχει κατακτήσει τις σκηνές του κόσμου με τις μινιμαλιστικές του χορογραφίες, που προσκαλούν τον θεατή σε ενατένιση και βαθιά επικοινωνία με το καλλιτεχνικό έργο που εκτυλίσσεται ενώπιών του, επισκέπτεται την Ελλάδα, για να παρουσιάσει την παράσταση «6 & 7».

«Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις!» πρεσβεύει ο Τάο Γιε. Μινιμαλισμός στα όρια της ανθρώπινης κίνησης χαρακτηρίζει τις δύο δημιουργίες σύγχρονου χορού του διεθνώς αναγνωρισμένου χορογράφου, οι οποίες θα παρουσιαστούν από το Tao Dance Theater, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 9 και 10 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ.

«Αρνούμαι τον ισοπεδωτικό καταναλωτισμό»

«Με ρωτούν συχνά τι θέλω να πάρει μαζί του το κοινό, που βλέπει τη δουλειά μου. Θα αντιστρέψω την ερώτηση: Εσείς τι θέλετε να πάρετε μαζί σας, βλέποντας τη δουλειά μου; Αρνούμαι τον ισοπεδωτικό καταναλωτισμό, που χαρακτηρίζει την εποχή μας, και πιστεύω ότι, όσο πιο πολύ θέλεις να πάρεις κάτι από ένα έργο τέχνης, τόσο πιο μακριά βρίσκεσαι από αυτόν το στόχο» γράφει ο Τάο Γιε στο σημείωμά του για την παράσταση.

Αποφεύγοντας κάθε συσχέτιση του έργου του με την αφηγηματικότητα, ο Τάο Γιε τιτλοφορεί τις χορογραφίες του με αριθμούς. Το «6» και το «7» είναι δύο χορογραφίες, που δημιουργήθηκαν διαδοχικά, όμως παρουσιάζονται ως ενότητα. Το σύνολο των δύο χορογραφιών βασίζεται σε βαθιά έρευνα της ανθρώπινης κίνησης και της εκφραστικότητας του σώματος και στην εντατική εκπαιδευτική διαδικασία, που προσδίδει μια θαυμαστή ομοφωνία κίνησης στους χορευτές της ομάδας.

Το ανθρώπινο σώμα στα όρια της ευλυγισίας του

Το «6» μάς βάζει σε ένα σκοτεινό σύμπαν, σε ένα ομιχλώδες τοπίο σαν το νέφος του Πεκίνου, μέσα από το οποίο αναδύονται 6 μορφές μαυροντυμένων χορευτών. Αρχίζουν να κινούνται σε απόλυτη «ταυτοφωνία», πατώντας γερά στο έδαφος και χορεύοντας - κυρίως, με το πάνω μέρος του σώματός τους - έναν τελετουργικό χορό, που φέρνει το ανθρώπινο σώμα στα όρια της ευλυγισίας του. Ένα εξίσου μινιμαλιστικό σάουντρακ και οι εξαιρετικοί φωτισμοί της Σουηδής Ellen Ruge, στενής συνεργάτιδας του - διάσημου και στη χώρα μας - χορογράφου Mats Ek, συμπληρώνουν το πρωτογενές υλικό αυτής της παράστασης - εμπειρίας.

Ένα ίδιο, μα διαφορετικό τοπίο

Αν δούμε το «6» ως «Γιν», τότε το «7» είναι το «Γιανγκ» του, μια «ανάποδη», σχεδόν αποδομητική ανάγνωση του ίδιου υλικού από τον χορογράφο. Οι 6 χορευτές προβάλλουν, αυτήν τη φορά, λευκοντυμένοι, σε ένα απομυθοποιητικά λευκό φόντο. Η χορογραφία είναι σχεδόν όμοια με εκείνη του «6». Όμως, αυτήν τη φορά, ο ήχος παράγεται από τα σώματά τους, δημιουργώντας μια μουσική σύνθεση, που υπογράφει ο ίδιος ο Τάο Γιε. Η ανάσα, ο ήχος, το σώμα συνθέτουν ένα ίδιο, μα διαφορετικό τοπίο, το οποίο επανατοποθετεί όλο το έργο, που έχουμε ήδη δει, και μας αποκαλύπτει έναν ξεχωριστό δημιουργό.

Προκαλώντας διεθνή θαυμασμό

Το «6» ήταν παραγγελία της Norrlands Operan στη Σουηδία, ενώ το «7» του λονδρέζικου θεάτρου Sadler’s Wells, στο πλαίσιο του New Wave Associates Program, που αναδεικνύει τον Τάο Γιε σε νέο μόνιμο συνεργάτη. Το μινιμαλιστικό στυλ των χορογραφιών του έχει προκαλέσει τον θαυμασμό του κόσμου της μόδας και, ως εκ τούτου, πλήθος συνεργασιών με δημιουργούς μόδας, περιοδικά και φωτογράφους. Το 2011, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Blue bone» του Cui Jian, με διευθυντή φωτογραφίας τον Christopher Doyle, γνωστό  από τις εικαστικά καταπληκτικές ταινίες τού Wong Kar Wai.
 

Πληροφορίες

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 18 και 15 ευρώ, μειωμένο ή μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 14 και 11 ευρώ, μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 12 και 9 ευρώ, ΑΜΕΑ - άνεργοι: 5 ευρώ, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), καταστήματα: Γερμανός και Cosmote, Ιανός οδού Σταδίου, Παπασωτηρίου (στα καταστήματα Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthur Glen), τηλεφωνικά:  210 9005800, γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 20:00), ηλεκτρονικά: η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς