Την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο επικαλέστηκε ο υπ. Αμυνας για την προμήθεια των F-16

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2005 18:57
A- A A+

Την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο επικαλέστηκε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας, υπεραμυνόμενος της απόφασης του ΚΥΣΕΑ για προμήθεια συνολικά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16, αμερικανικής κατασκευής.

Ο υπουργός Αμυνας απαντούσε σε ερώτηση της βουλευτού του Συνασπισμού, Ασημίνας Ξηροτύρη, η οποία σημειώσε πως παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, η κυβέρνηση προχωρά στην εν λόγω πολυδάπανη προμήθεια, με απευθείας ανάθεση, χωρίς διεθνή διαγωνισμό και χωρίς να ενημερωθεί προκαταβολικά η Επιτροπή Εξωτερικών και ¶μυνας της Βουλής.

Ο κ. υπουργός διευκρίνισε ότι για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την αμερικανική κυβέρνηση θα ενημερωθεί η Βουλή, πριν από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. «Βεβαίως και θα ενημερώσουμε την Επιτροπή της Βουλής», είπε, «διότι αυτό το οποίο αποφασίσαμε στο ΚΥΣΕΑ, είναι να γίνει μια επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση, για να αποσταλεί μια πρόταση, η οποία θα τύχει μεγάλης διαπραγμάτευσης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Θα συζητηθούν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, θα συζητηθούν οι τιμές, θα συζητηθούν τα πάντα και όταν ετοιμαστούμε από πλευράς διαπραγματεύσεων, όπως κάνουμε και σε όλες τις άλλες συμβάσεις μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, «η αναγκαιότητα είχε επισημανθεί από την Πολεμική Αεροπορία - από το 2003 έχουν αρχίσει οι μελέτες - καθώς μέχρι το 2010 αποσύρονται 100 παλιά αεροσκάφη και έχουμε έναν αρνητικότατο συσχετισμό δυνάμεων. Δεν θέλετε να έχουμε το συσχετισμό εκείνο που εξασφαλίζει τα συμφέροντα άμυνας και ασφάλειας των ελλήνων πολιτών και ειδικά με αυτά που γίνονται στο Αιγαίο;», παρατήρησε ο υπουργός ¶μυνας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή