Μετά από 30 χρόνια τα όπλα του IRA σίγησαν

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2005 21:53
UPD:22:01

A- A A+

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα από τις 18:00 ώρα Ελλάδος, η απόφαση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) να τερματίσει τον ένοπλο αγώνα του κατά των Βρετανών στη Β. Ιρλανδία.

Έπειτα από 30 χρόνια αιματοχυσίας, ο IRA ζήτησε σήμερα από τα μέλη του να καταθέσουν τα όπλα και ανακοίνωσε επισήμως την απόφασή του να συνεχίσει την προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων του, με αποκλειστικά πολιτικά μέσα.

Την απόφαση του IRA χαιρέτισαν Λονδίνο, Δουβλίνο και Ουάσιγκτον, ενώ ο επικεφαλής του Σιν Φέιν, πολιτικού κλάδου του βορειοϊρλανδικού κινήματος, Τζέρι ¶νταμς, τη χαρακτήρισε «θαρραλέα κι αξιόπιστη πρωτοβουλία».

Για μια «ιστορική και θεμελιώδη εξέλιξη» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχερν, σε περίπτωση που, όπως είπε, τα λόγια του IRA ακολουθήσουν οι πράξεις. Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση του ΙΡΑ αποτελεί «ένα ασύγκριτα μεγάλο βήμα με στην πρόσφατη ιστορία της Βόρειας Ιρλανδίας». «Είναι ίσως η ημέρα που μετά από ψεύτικες προσδοκίες και διαψευσμένες ελπίδες, η ειρήνη αντικαθιστά τον πόλεμο και η πολιτική αντικαθιστά την τρομοκρατία στο νησί της Ιρλανδίας», εκτίμησε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ωστόσο ιδιαίτερα επιφυλακτικό εμφανίστηκε το κύριο προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP). «Η ιστορία της περασμένης δεκαετίας στη Βόρεια Ιρλανδία κηλιδώθηκε με ανακοινώσεις του IRA, οι οποίες μας είπαν ότι ήταν "ιστορικές"...», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το DUP και πλέον η πράξη θα δείξει αν ένα από τα φονικότερα μέτωπα στη μεταπολεμική Ευρώπη έχει όντως κλείσει οριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή