Τρικ των ισχυρών ή εναλλακτική λύση η αντι-Κιότο συμφωνία;

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2005 20:37
UPD:20:45

A- A A+

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε την υπογραφή μίας συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας, για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου φαινόμενου του θερμοκηπίου και την προώθηση καθαρών πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με τον αυστραλό πρωθυπουργό, Τζον Χάουαρντ, η εξαμερής αυτή συμφωνία είναι ανώτερη του πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο Ουάσινγκτον και Καμπέρα αρνούνται να υπογράψουν.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας πρωτοβουλία που αντικατοπτρίζει το βαθύ αίσθημα ευθύνης που μας διακατέχει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ, αναφερόμενος στη συμφωνία με τον τίτλο «Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού για Καθαρή Ανάπτυξη και το Κλίμα», στόχος της οποίας, όπως υπογράμμισε, δεν είναι να αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο.

«Η συμφωνία αυτή με άξονα την αναζήτηση αποτελεσμάτων, θα επιτρέψει στις χώρες μας να αναπτύξουν και να επιταχύνουν τη χρήση καθαρότερων και αποτελεσματικότερων τεχνολογιών ενέργειας για τη μείωση της μόλυνσης, την ασφάλεια στον ενεργειακό τομέα και την ανταπόκριση στις ανησυχίες επί των κλιματικών αλλαγών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν υποτιμούμε κατ' ουδένα τρόπο το Κιότο. Αντίθετα το συμπληρώνουμε», σημείωσε από την πλευρά του ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ρόμπερτ Ζέλικ, τονίζοντας : «Στόχος μας είναι να συμπληρώσουμε άλλες συμφωνίες με πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Δριμύτατη ήταν η αντίδραση της Greenpeace στην πρωτοβουλία των έξι χωρών, την οποία χαρακτήρισε ως μία «προσπάθεια εκτροχιασμού κάθε μελλοντικής διεθνούς διαπραγμάτευσης για τις κλιματικές αλλαγές».

«Αυτό το σύμφωνο μοιάζει σαν μια νέα προσπάθεια από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία για να εκτροχιάσουν τις διαπραγματεύσεις και να καταδικάσουν τις επερχόμενες γενεές να ζήσουν σε έναν κόσμο χειμαζόμενο από τις κλιματικές αλλαγές», τόνισε η οικολογική οργάνωση. «Το σύμφωνο αυτό δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία εμπορική συμφωνία μεταξύ των έξι χωρών που αναφέρεται στις ενεργειακές τεχνολογίες», επισημανε η Greenpeace.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή