Oλλανδία: Την Τετάρτη το δημοψήφισμα για τη σύνδεση Ε.Ε. - Ουκρανίας

Κυριακή, 03 Απριλίου 2016 21:41
UPD:21:46
REUTERS/CRIS TOALA OLIVARES

Υποστηρικτές του «Όχι», σε πλατεία του Άμστερνταμ. 

A- A A+

Να αποφανθούν επί της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε. καλούνται οι Ολλανδοί πολίτες, στο δημοψήφισμα της Τετάρτης.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε εντός του 2015, πρέπει να επικυρωθεί και από τις 28 χώρες - μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Η Ολλανδία είναι η μοναδική χώρα, η οποία μέχρι στιγμής, δεν την έχει επικυρώσει. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό και, κατά συνέπεια, η επικράτηση του «όχι» δεν θα αναγκάσει την ολλανδική κυβέρνηση να προβάλει βέτο στην συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία.

Ωστόσο, ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα μπορεί να αγνοήσει ένα αρνητικό αποτέλεσμα - ένα χρόνο μόλις πριν από τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές.

Η πολέμιοι της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. -Ουκρανίας θεωρούν ότι ωθεί την Ευρώπη σε μία συμμαχία με μία διεφθαρμένη χώρα που χρειάζεται δισεκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας. Παρότι ουσιαστικά πρόκειται για μία συμφωνία εμπορικής συνεργασίας, θεωρούν ότι αποτελεί τον προθάλαμο για μελλοντική ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Η απόρριψη της συμφωνίας σύνδεσης από τους ψηφοφόρους ή από την ολλανδική κυβέρνηση, ενδεχομένως να θεωρηθεί νίκη του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είναι αντίθετος με την ενίσχυση των σχέσεων του Κιέβου με την Ευρώπη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή