Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση να πάψει την κινδυνολογία για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2005 14:11
A- A A+

«Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να τροφοδοτεί σκόπιμη κινδυνολογία γύρω από τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να εξωθεί έτσι σε πρόωρη συνταξιοδότηση πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και ασφαλισμένους στα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων και ιδίως γυναίκες»

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στο δημόσιο και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος, «τα κοινωνικοασφαλιστικά ζητήματα δεν είναι κοινοτική αρμοδιότητα, αλλά αρμοδιότητα κάθε κράτους- μέλους. Διάφορες ρυθμίσεις του παραγώγου κοινοτικού δικαίου αφορούν τα επαγγελματικά ταμεία και όχι το δημόσιο και διανεμητικό σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων».

«Το ελληνικό Σύνταγμα, όπως και το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, «επιβάλλει την λήψη θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά χαμηλή απασχόληση των γυναικών σε σχέση με το μέσο όρο και βέβαια σε σχέση με την πολύ υψηλότερη απασχόληση των ανδρών. ¶λλωστε σε όλες σχεδόν τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν διαφοροποιημένα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών».

«Αντί λοιπόν να καλλιεργείται σκόπιμη σύγχυση και να δημιουργείται κλίμα για τη λήψη διάφορων σκληρών αντικοινωνικών μέτρων, η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την υπόσταση και τη βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, εφαρμόζοντας πλήρως τον νόμο 3029/2002 και αποσαφηνίζοντας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα όσα σημειώθηκαν παραπάνω που είναι προφανή και αυτονόητα και έχουν δοθεί ως απάντηση από την Ελλάδα σε προηγούμενες παρόμοιες επιστολές», καταλήγει ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή