Σουδάν - Ταραχές μετά την ανακοίνωση του θανάτου του αντιπροέδρου της χώρας

«Δεν ήταν δυστύχημα» υποστηρίζει επικεφαλής του Απελευθερωτικού Κινήματος /Στρατού του Σουδάν
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2005 16:26
A- A A+

Μετά την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, ταραχές ξέσπασαν και στην Τζούμπα, τη μεγαλύτερη πόλη του νοτίου Σουδάν, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του ηγέτη των δυνάμεων του νότου, και αντιπροέδρου της χώρας, Τζον Γκάρανγκ.

Ένας από τους επικεφαλής του Απελευθερωτικού Κινήματος /Στρατού του Σουδάν (SLM/SPLA) τόνισε ότι ο θάνατος του αντιπροέδρου του Σουδάν κατά τη συντριβή ελικοπτέρου με το οποίο επέστρεφε στη χώρα του από την Ουγκάντα «δεν ήταν δυστύχημα».

«Ο θάνατος του Τζον Γκάραγκ ήταν μια μεγάλη απώλεια για τις δυνάμεις του νέου Σουδάν και για όλο το σουδανικό λαό», δήλωσε ο ¶μπντελ Ουάχεντ Μοχάμεντ ¶χμεντ Νουρ, ένας από τους διοικητές των ανταρτών του Νταρφούρ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο θάνατός του ήταν «αποτέλεσμα μιας μεγάλης συνωμοσίας κατά του σουδανικού λαού» και ότι «δεν επρόκειτο για δυστύχημα».

«Βαθειά λύπη» για το θάνατο του σουδανού αντιπροέδρου εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι το Σουδάν πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη. Τη λύπη του εξέφρασε και ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τάμπο Μπέκι καλώντας όλες τις πλευρές στο Σουδάν να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μείνουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η σορός του Γκάραγκ μεταφέρθηκε σήμερα στην πόλη Νιού Σάιτ στο νότιο Σουδάν, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του, δήλωσε υπεύθυνος του Λαϊκού Κινήματος Aπελευθέρωσης του Σουδάν (SPLA/M).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή