Στο πάθος και τη φλόγα του αυθεντικού φλαμένκο

«Nostalgia Flamenca», στο Half Note, στις 6 και 7 Απριλίου
Τρίτη, 05 Απριλίου 2016 08:10

Το φλαμένκο είναι ένας ισπανικός όρος, που αφορά σε ένα είδος μουσικής και χορού, και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τον 19ο αιώνα.

A- A A+

Η πλούσια παράδοση της Ανδαλουσίας ζωντανεύει, καθώς η μουσική, ο χορός, το πάθος και η φλόγα ξυπνούν, για να μας μεταφέρουν στον κόσμο του φλαμένκο, μέσα από την παράσταση «Nostalgia Flamenca», που παρουσιάζεται από το σχήμα Alma Gitana Flamenco Grupο, στο Half Note, την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Απριλίου, στις 9.30 το βράδυ.

Εκεί, όπου χτυπά η καρδιά του αυθεντικού φλαμένκο, στις γειτονιές της Ανδαλουσίας, θα μας ταξιδέψει το γκρουπ Alma Gitana, το οποίο είναι ένα σχήμα φλαμένκο, που δημιουργήθηκε από τη χορογράφο και καθηγήτρια φλαμένκο, Κατερίνα Albertini Βούλγαρη, σε συνεργασία με τον καταξιωμένο μουσικό Αριστοτέλη Γιαννακούρο (κιθάρα). Μέσα από τα πιο αντιπροσωπευτικά στιλ αυτής της τέχνης (farruca, caña, alegrias, bulerías, tientos, tangos, fandangos, sevillanas κ.ά.), οι θεατές καλούνται να βρουν αυτό, που θα τους εμπνεύσει, θα τους συγκινήσει και θα κάνει την ψυχή να εκφράσει αυτό, που το μυαλό δεν μπορεί.

Χαρακτηριστικό κομμάτι του πολιτισμού ολόκληρης της Ισπανίας

Το φλαμένκο είναι ένας ισπανικός όρος, που αφορά σε ένα είδος μουσικής και χορού, και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τον 19ο αιώνα. Το φλαμένκο ενσωματώνει μια σύνθετη μουσική και πολιτισμική παράδοση και χαρακτηριστικό μουσικό του όργανο είναι η κιθάρα φλαμένκο. Αρχικά, προήλθε από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, όπου αναπτύχθηκε σαν ξεχωριστή υποκουλτούρα, με κέντρα τη Σεβίλλη, το Κάδιξ και τη Μάλαγα. Όμως, στη συνέχεια, εξελίχτηκε σε χαρακτηριστικό κομμάτι του πολιτισμού ολόκληρης της Ισπανίας, ενσωματώνοντας και μετασχηματίζοντας λαϊκά μουσικά στοιχεία σε διαφοροποιημένες μουσικές φόρμες και από άλλες περιφέρειες, όπως η Μούρθια και η Εξτρεμαδούρα.

Είναι γενικότερα παραδεκτό ότι το φλαμένκο δημιουργήθηκε από τη μοναδική συνύπαρξη και μείξη της αραβικής, ανδαλουσιανής, σεφαρδιτικής και τσιγγάνικης κουλτούρας στην περιοχή της Ανδαλουσίας, πριν και μετά τη Ρεκονκίστα (Ανακατάληψη), την ιστορική, δηλαδή, περίοδο, κατά την οποία οι Χριστιανοί βασιλιάδες ανέκτησαν την Ισπανία από τους Μουσουλμάνους.

Μετά από σχετική αίτηση της Ισπανίας, η UNESCO, το 2010, συμπεριέλαβε το φλαμένκο στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Συντελεστές 

Σολίστ - χορογραφίες: Κατερίνα Albertini Βούλγαρη, μουσική επιμέλεια: Αριστοτέλης Γιαννακούρος. Χορεύουν: Αλεξάνδρα Ανύση, Νίκη Ζερβού, Αλεξάνδρα Κόκαλα, Δέσποινα Παπαθανασοπούλου. Μουσικοί: Pedro Fabian (κρουστά), Alfred Ruci (φλάουτο), Άλκηστις Τριανταφυλλίδου (τραγούδι).

Πληροφορίες

Half Note Jazz Club: Τριβωνιανού 17, Μετς - Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 9213310. Τιμές εισιτηρίων: Α΄ ζώνη: 15 ευρώ, Β΄ ζώνη: 20 ευρώ, μπαρ: 10 ευρώ. Ηλεκτρονική προπώληση: halfnote.gr και viva.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς