Προειδοποίηση στην Τουρκία από την κυπριακή κυβέρνηση

Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2005 09:51
A- A A+

«Η Αγκυρα οφείλει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να συνειδητοποιήσει, αποδεχθεί και αναγνωρίσει, έγκαιρα, τη νομική και πολιτική πραγματικότητα ότι η Κύπρος είναι μία από τις 25 χώρες, με τις οποίες θα διαπραγματεύεται, γεγονός που θα της επιτρέψει να αρχίσει και να διεξαγάγει ομαλά τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις».

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κύπρου Χρυσοστομίδη, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η δήλωση αποτελεί απάντηση στη θέση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπτουλάχ Γκιουλ, πως η τουρκική δήλωση μη αναγνώρισης αποτελεί μέρος του πρωτόκολλου.

Στη δήλωση τονίζεται επίσης ότι είναι αδιανόητο να επιμένει η τουρκική κυβέρνηση και να δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας φιλοδοξεί να γίνει μέλος.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η ανεπιφύλακτη υπογραφή του Πρωτόκολλου Προσαρμογής αποτελεί όρο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ εκκρεμεί και η διαπραγμάτευση μεταξύ των "25", του πλαισίου διαπραγμάτευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η οποία θα αρχίσει στις αρχές του ερχόμενου μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή