Το προσχέδιο νόμου για το νέο Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας παρουσιάσε ο υπ. Υγείας

Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2005 13:19
A- A A+

To προσχέδιο νόμου για το νέο Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης.

Μεταξύ άλλων το προσχέδιο νόμου προβλέπει αυστηρές ποινές, χρηματικά πρόστιμα, ακόμα και οριστική ανάκληση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στους γιατρούς που παραβιάζουν άρθρα του κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας τα οποία αφορούν το «επαγγελματικό ασυμβίβαστο» και τον «παράνομο χρηματισμό» των ιατρών του δημοσίου τομέα ή Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, γιατροί που παραβιάζουν διατάξεις των άρθρων περί ιατρικών κωλυμάτων και ασυμβίβαστου, τιμωρούνται με προσωρινή ανάκληση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για δύο τουλάχιστον έτη και πρόστιμο ύψους 50.000-200.000 ευρώ με απόφαση του υπουργού Υγείας και μετά από γνωμοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που εκδίδεται μέσα σε προθεσμία 20 ημερών από την αποστολή ειδικού ερωτήματος. Σε περίπτωση που η παράβαση επαναληφθεί επιβάλλεται υποχρεωτικά οριστική ανάκληση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Παράλληλα όμως, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι ο γιατρός έχει δικαίωμα σε αποζημίωση και επανόρθωση ηθικής βλάβης ή ζημίας που υπέστη από την εναντίον του άσκηση κάθε είδους αβάσιμης αναφοράς από φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Στο προσχέδιο του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας περιλαμβάνονται ακόμα διατάξεις που απαγορεύουν στους γιατρούς την ευθανασία και την κλωνοποίηση.

Εξάλλου προβλέπεται ότι τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών ανεξάρτητα αν εκδίδονται από γιατρούς του δημοσίου ή ιδιώτες συναδέλφους τους. Σε κάθε περίπτωση όμως τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά και οι γνωματεύσεις αφορούν αποκλειστικά στην ειδικότητα του γιατρού. Αναληθή ιατρικά πιστοποιητικά συνιστούν πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα.

Το προσχέδιο νόμου εστάλη στο Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και μέσω αυτού στους ιατρικούς συλλόγους όλης της χώρας (και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς όπως ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ), προκειμένου σε διάστημα 20 ημερών να δώσουν τις παρατηρήσεις και αντιπροτάσεις τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή