Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση για Ειδομένη και Πειραιά

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 13:15
UPD:15:44
REUTERS/MARKO DJURICA

Στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι εντός των επόμενων ημερών και σίγουρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμοι οι χώροι που θα μεταφερθούν όσοι βρίσκονται στον Πειραιά και στην Ειδομένη.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τα χθεσινά επεισόδια στον Πειραιά και στην Ειδομένη και η συνεχιζόμενη φημολογία για «άνοιγμα» νέων δρόμων από Ιταλία και Αλβανία και «άνοιγμα» των συνόρων με την ΠΓΔΜ, η οποία διακινείται στο διαδίκτυο αλλά και μεταξύ προσφύγων, μεταναστών και ορισμένων ΜΚΟ, έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση.

Παράλληλα προκαλούν δεύτερες σκέψεις στο επιτελείο του Μαξίμου και στα συναρμόδια υπουργεία τα οποία τρέχουν να προλάβουν ώστε η χώρα αφενός να ενσωματώσει νομοθετικά όσα συμφωνήθηκαν πρόσφατα μεταξύ Ε.Ε.- Τουρκίας αφετέρου να αποσυμφορηθούν η Ειδομένη και ο Πειραιάς.

Από το πρωί γίνεται μια προσπάθεια να μεταφερθούν περί τους 300 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, σε οργανωμένο πρώην παραθεριστικό κέντρο στην Κυλλήνη. Πρόκειται για οικογένειες με παιδιά.

Το θέμα έχει και εσωκομματική ουρά εντός του ΣΥΡΙΖΑ με την ομάδα των 53+ να εγείρει σημαντικές ενστάσεις για αυτό καθαυτό το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η δημόσια κόντρα Μουζάλα – Καμμένου, που παρά το χαμήλωμα των τόνων από πλευράς του υπουργού Εθνικής Άμυνας προκαλεί αρρυθμίες στη «διαχείριση» των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα, προκύπτει η συνολική εικόνα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή.

Σήμερα ο κ. Μουζάλας θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου για το προσφυγικό η συζήτηση του οποίου θα ξεκινήσει το απόγευμα στην αρμόδια Επιτροπή και θα ψηφιστεί αύριο στην Ολομέλεια.

Στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι εντός των επόμενων ημερών και σίγουρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμοι οι χώροι που θα μεταφερθούν όσοι βρίσκονται στον Πειραιά και στην Ειδομένη.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών, υπάρχουν δύο σημαντικά προβλήματα-ερωτήματα:

  • Τι θα γίνει με όσους αρνούνται να μεταφερθούν στα οργανωμένα κέντρα παραμονής;
  • Και πώς θα αντιμετωπίζονται όσοι εξ αυτών συμμετέχουν σε επεισόδια;
EUROKINISSI - TV

Επί του παρόντος η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να μην παρεμβαίνουν. Τόσο στην Ειδομένη όσο και στον Πειραιά τα ΜΑΤ προσπαθούν απλά να αποτρέψουν τα χειρότερα ανάμεσα στις αντιμαχόμενες ομάδες.

Το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία θα στείλει το μήνυμα ότι πέρα από το κλείσιμο της βαλκανικής οδού ο μόνος τρόπος να φτάσει κάποιος στην Ευρώπη είναι η νόμιμη οδός, δηλαδή μέσω της Τουρκίας και του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Το θέμα των εγκλωβισμένων εντός των συνόρων είναι ακόμη πιο περίπλοκο. Η κυβέρνηση επιμένει ότι η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου για υποχρεωτική μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες από Ιταλία και Ελλάδα είναι ακόμη σε ισχύ και δεν έχει αντικατασταθεί από την πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Ωστόσο και η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το εν λόγω θέμα θα «ανοίξει» μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή