Μαυριτανία: Στρατιωτικό συμβούλιο θα ασκεί την εξουσία

Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2005 20:18
A- A A+

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης, Αλφα Ουμάρ Κοναρέ, καταδίκασε σήμερα την «κατάληψη της εξουσίας» στη Μαυριτανία, βεβαιώνοντας ότι «παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, βάσει των πληροφοριών που καταφθάνουν από την πρωτεύουσα της Μαυριτανίας Νουαξότ».

Ενώ ο πρόεδρος της Μαυριτανίας, Μαούγια Ουλντ Τάγια ήταν στη Σαουδική Αραβία για την κηδεία του μονάρχη Φαχντ, στρατιωτικοί κατέλαβαν στρατηγικά σημεία στο Νουαξότ και ανακοίνωσαν στη συνέχεια ότι για περίπου δύο έτη θα κυβερνήσει το «Στρατιωτικό Συμβούλιο για την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία».

Το τελευταίο δεκαπεντάμηνο αυτό είναι το τέταρτο κατά σειράν πραξικόπημα στην Μαυριτανία. Ο πρόεδρος Μααουίγια Ουλντ Τάγια, παρακολουθεί τις εξελίξεις από τον γειτονικό Νίγηρα.

Οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφάλειας δικαιολογώντας το πραξικόπημα κάνουν λόγο για «ολοκληρωτικού χαρακτήρα πρακτικές του προηγούμενου καθεστώτος από τις οποίες ο λαός της Μαυριτανίας τόσο βασανίστηκε», και δεσμεύονται να δημιουργηθούν, μελλοντικά, συνθήκες διαφάνειας, κάτω από τις οποίες οι πολιτικές δυνάμεις της Μαυριτανίας θα μπορέσουν να διεξάγουν δημοκρατικό αγώνα.

Την ανησυχία της για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Μαυριτανία εξέφρασε σήμερα με επίσημη ανακοίνωσή της η ισπανική κυβέρνηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή