Πολυνομοσχέδιο με διατάξεις για την ίδρυση και λειτουργία τοπικών κέντρων αγροτικής ανάπτυξης καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος.
Εξερχόμενος από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το πολυνομοσχέδιο θεσμοθετεί επίσης τον πιστοποιημένο αγροτικό σύμβουλο που θα βρίσκεται δίπλα στον αγρότη, δίνει κίνητρα για τους νέους αγρότες, επιταχύνει τους αναδασμούς και προβλέπει ακόμα κίνητρα για την συνένωση και τον εκσυγχρονισμό των συνεταιριστικών οργανώσεων.
Τέλος, με το πολυνομοσχέδιο αναβαθμίζεται ο φορέας για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. υπουργός, με το Νομοσχέδιο :
- Ιδρύονται Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης στην έδρα κάθε Νομού. Σκοπός των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η επιστημονική, επαγγελματική και τεχνολογική στήριξη των αγροτών, - για την καλύτερη προσαρμογή τους στη νέα ΚΑΠ από το 2006 - η πληροφόρησή τους ιδίως σε θέματα που αφορούν το είδος, την ποιότητα και την ποικιλία των αγροτικών προϊόντων που θα παράγουν, την τεχνολογία της παραγωγής και τη χρησιμοποίησή της στην καθημερινή πρακτική, την κατάσταση της αγοράς και τις πρακτικές προοπτικές της, καθώς και η σύνδεση της αγροτικής έρευνας με την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της στην πράξη.
Θα αναλύονται και θα εξηγούνται ακόμη τα πορίσματα των υφισταμένων και υπό κατάρτιση μελετών αναδιάρθρωσης καλλιεργειών καθώς και οι δυνατότητες καλύτερης διάθεσης των προϊόντων σύμφωνα με τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις. Ακόμη θα βοηθιούνται οι αγρότες, οι οποίοι θα έχουν πλέον τους γεωτεχνικούς δίπλα τους, για την ένταξή τους σε αναπτυξιακά προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ. Δεν θίγονται δε οι αρμοδιότητες που ασκούν σήμερα οι Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
- Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη νέων αγροτών. Συγκεκριμένα χορηγούνται άτοκα βραχυπρόθεσμα δάνεια για λειτουργικά έξοδα στους νέους αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, καθώς και μεσομακροπρόθεσμα δάνεια των ιδίων περιοχών για την προμήθεια του απαραίτητου πάγιου εξοπλισμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων τους. Για τις λοιπές περιοχές τα δάνεια που χορηγούνται στους νέους αγρότες επιδοτούνται κατά 70%.
Επίσης χορηγούνται άτοκα δάνεια σε νέους αγρότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για την αγορά γης καθώς και για τις αγροτικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά την αγροτική εκμετάλλευση.
Κατά 70% επιδοτούνται τα επιτόκια των δανείων που χορηγούνται στους νέους αγρότες των λοιπών περιοχών.
- Θεσπίζονται ειδικά μέτρα για την ενίσχυση και επιτάχυνση των αναδασμών στη χώρα.
- Εξαιρούνται από την κατεδάφιση, χωρίς την επιβολή προστίμου, αυθαίρετα κτίσματα η κτιριακές εγκαταστάσεις κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων, που έχουν ανεγερθεί μέχρι την 20.03.2003, εφόσον εκδοθεί για τις μονάδες αυτές απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε πολλούς κτηνοτρόφους, να αναβαθμίσουν ποιοτικά τις εγκαταστάσεις τους, να τις ηλεκτροδοτήσουν, να τις εκσυγχρονίσουν και να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης, μέσω της ένταξής τους σε κοινοτικά σχέδια βελτίωσης.
- Συνιστάται Αυτοτελής Υπηρεσία Ελέγχου Εισαγόμενων Αγροτικών Προϊόντων, η οποία θα συντονίζει και θα παρακολουθεί τον έλεγχο στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα από τη στιγμή που μπαίνουν στη Χώρα μέχρι τη στιγμή που φτάνουν στον τελικό καταναλωτή, με σκοπό την προστασία τόσο των καταναλωτών, όσο και της εγχώριας παραγωγής αγροτικών προϊόντων.
Έργο της είναι η συγκέντρωση στοιχείων και καταγγελιών σε καθημερινή βάση για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από όλα τα σημεία εισόδου-εκτελωνισμού της Χώρας. Τα στοιχεία αυτά θα τυγχάνουν στατιστικής επεξεργασίας και στη συνέχεια θα αποστέλλονται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών και του Υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να γίνονται οι έλεγχοι συστηματικότερα, αφενός μεν για την υγιεινή και την ασφάλεια των προϊόντων, αφετέρου δε για να διατίθενται στην αγορά τα εισαγόμενα προϊόντα ως εισαγόμενα και όχι ως ελληνικά.
- Δίνεται η δυνατότητα σε συνεταιριστικές ενώσεις, εφόσον συγχωνευθούν, να τύχουν ειδικών οικονομικών, αναπτυξιακών και φορολογικών κινήτρων, προκειμένου να καταστούν βιώσιμες οικονομικές μονάδες και να στηρίξουν αποτελεσματικά τα μέλη τους.
- Συνιστάται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για κάθε προϊόν ή ομάδα προϊόντων, συμβουλευτικό όργανο με την ονομασία Ολομέλεια Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών με την συμμετοχή πέρα των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων και των ΕΑΣ, που παράγουν συγκεκριμένο προϊόν. Έργο του οργάνου είναι η καταγραφή και η παρουσίαση των προβλημάτων της καλλιέργειας και του προϊόντος, καθώς και η κατά τακτά χρονικά διαστήματα κατάθεση προτάσεων για την άσκηση της πολιτικής και της διαχείρισης για το προϊόν, ιδίως μέχρι να συσταθούν διεπαγγελματικές οργανώσεις για κάθε προϊόν. Στο όργανο αυτό μπορεί να μετέχουν κατά περίπτωση και εκπρόσωποι άλλων συναφών φορέων.
- Δημιουργούνται τρεις νέοι θεσμοί στήριξης και αρωγής των αγροτών, που είναι η δημιουργία, το αργότερο μέχρι την 1-1-2007, όπως επιβάλλει ο κανονισμός 1782/03 για τη νέα ΚΑΠ, με κοινοτική χρηματοδότηση, συστήματος παροχής συμβουλών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι διαπιστευμένοι αγροτικοί σύμβουλοι και ο εγκεκριμένος κτηνίατρος.
Έτσι με τη λειτουργία των θεσμών αυτών οι γεωτεχνικοί θα σταθούν δίπλα στον αγρότη ώστε να προετοιμαστεί και να βοηθηθεί αποτελεσματικά στην επωφελέστερη γι’ αυτόν άσκηση της δραστηριότητάς του με δεδομένο μάλιστα ότι τέτοιες υπηρεσίες δεν παρέχονταν ουσιαστικά από κανένα τα τελευταία χρόνια.
- Ρυθμίζονται θέματα του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) με τη μείωση, κατά 25% της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στο ζωικό κεφάλαιο και την αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται από τον ΕΛΓΑ στους κτηνοτρόφους κατά 25%.
- Μειώνεται από 50% σε 25% το ποσοστό της ιδίας συμμετοχής των αυτοαπασχολουμένων αγροτών σε προγράμματα κατάρτισης, του ?Δήμητρα? για την οικονομική ελάφρυνση των αγροτών από το κόστος της εκπαίδευσης.
- Ενισχύονται οι δεσμοί του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφού το ΕΘΙΑΓΕ αναβαθμίζεται και αποτελεί τον κεντρικό φορέα εφαρμογής της πολιτικής για την αγροτική έρευνα.
- Ενισχύεται ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος (ΕΛΟΓ). Ο τομέας του γάλακτος παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη και δυνατότητες μελλοντικής αναβάθμισης. Η ανάγκη για την εξασφάλιση της υγείας του καταναλωτή προωθείται με τη διενέργεια ποιοτικών ελέγχων σε όλα τα στάδια επεξεργασίας και εμπορίας γάλακτος.
- Συστήνεται Ειδικό Μητρώο Κωδικοποίησης των Ερευνών και Μελετών, και ορίζεται ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, καθώς και φορείς δημόσιου χαρακτήρα υποχρεούνται να γνωστοποιούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αποτελέσματα των ερευνών και μελετών που έχουν σχέση με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, τη γενετική βελτίωση των ζώων καθώς και μελετών προβολής και προώθησης των αγροτικών προϊόντων, της τελευταίας δεκαετίας και γενικά κάθε μελέτη σχετική με τον αγροτικό τομέα, ώστε μετά τη συγκέντρωσή τους να αξιοποιούνται από φορείς του αγροτικού τομέα. Έτσι θα καθορισθούν και τα σημαντικά θέματα προς έρευνα για τα οποία δεν υπάρχει σήμερα καμιά πρόσφορη μελέτη.
- Αναβαθμίζεται ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών με την ενίσχυση του κυρίως στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στην προσδοκία βελτίωσης της προβολής και προώθησης των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό με ικανοποιητικούς όρους.