ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτες σκιές για τη διαχείριση του προσφυγικού

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016 10:27
UPD:10:31
REUTERS/MARKO DJURICA

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι σύντομα θα αποσυμφορηθεί η Ειδομένη και, όπως λένε χαρακτηριστικά, θα ακολουθήσει το λιμάνι του Πειραιά.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Λίγες ώρες μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου για το προσφυγικό, όπου και συζητήθηκε το σχέδιο νόμου -το οποίο πλην συγκλονιστικού απροόπτου θα έρθει αύριο στη Βουλή- για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, διατυπώθηκαν και οι πρώτες, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενστάσεις για τη διαχείριση -από πλευράς Μαξίμου- του προσφυγικού.

Συγκεκριμένα στη χθεσινή απογευματινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τα μέλη του οργάνου που ανήκουν στην τάση των 53+ καταψήφισαν την τελική ανακοίνωση διατυπώνοντας ενστάσεις για τρία βασικά σημεία της συμφωνίας:

  • τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας
  • τη λειτουργία των κλειστών κέντρων κράτησης στα νησιά αλλά
  • και τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων στην γειτονιοκή χώρα με το σκεπτικό ότι αντίκειται στο διεθνές δίκαιο προστασίας των προσφύγων.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους της τάσης συμμετέχουν οι Χάρης Γολέμης, Πάνος Λάμπρου, Μανώλης Σαρρής και Μιχάλης Υδραίος.

Κατόπιν τούτων, στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν θα υπάρχει διάταξη στην οποία να χαρακτηρίζεται η Τουρκία ως ασφαλής χώρα.

Το γεγονός πάντως καταδεικνύει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Μαξίμου στη διαχείριση του προσφυγικού καθώς είναι αναγκασμένο να κινηθεί μεταξύ μιας συμφωνίας που όχι μόνο υποστήριξε, αλλά ζήτησε μετ' επιτάσεως, και σημαντικής μερίδας εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ανθρωπιστικών οργανώσεων και ΜΚΟ -με τις οποίες παραδοσιακά διατηρεί καλές σχέσεις- που αντιδρούν στη συμφωνία.

Την ίδια βέβαια ώρα προσπαθεί να διαχειριστεί τις πάνω από 50.000 χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εντός της χώρας. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι σύντομα θα αποσυμφορηθεί η Ειδομένη και, όπως λένε χαρακτηριστικά, θα ακολουθήσει το λιμάνι του Πειραιά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή