Διαίρει και βασίλευε

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016 07:00
REUTERS/SANA

Η ανακατάληψη της Παλμύρας από τις συριακές δυνάμεις ήταν αναμφισβήτητα μία μεγάλη νίκη - τόσο συμβολικής όσο και στρατηγικής σημασίας.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Η «Νύμφη της Ερήμου» πέταξε από πάνω της το μαύρο νικάμπ, που την κάλυπτε με βία, και ετοιμάζεται να φορέσει και πάλι τα καλά της. Ο υπόλοιπος κόσμος εξακολουθεί, όμως, να πενθεί τα θύματα από τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Η ανακατάληψη της Παλμύρας από τις συριακές δυνάμεις ήταν αναμφισβήτητα μία μεγάλη νίκη - τόσο συμβολικής όσο και στρατηγικής σημασίας.

Ηταν νίκη όχι μόνο για τον Μπασάρ αλ Ασαντ και τη Ρωσία, αλλά για όλους όσοι μάχονται απέναντι στη βαρβαρότητα των τζιχαντιστών. Μένουν, όμως, πολλές ακόμη μάχες να δοθούν.

Υπολογίζεται ότι τους τελευταίους 14 μήνες το ISIS έχει χάσει το 30% έως 40% των εδαφών που κάποτε είχε υπό τον έλεγχό του. Ο κλοιός σύντομα θα σφίξει και γύρω από τη Μοσούλη.

Οι δίοδοι ανεφοδιασμού προς την de facto πρωτεύουσά του Ράκα κλείνουν και οι ροές των πετροδολαρίων αρχίζουν να περιορίζονται, καθώς όσο χάνει κρίσιμα εδάφη τόσο πιο δύσκολα εξάγει αργό - το οποίο συνιστά βασική πηγή χρηματοδότησης.

Πληθώρα μαχητών του -ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη- έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων.

Το χαλιφάτο έχει υποστεί ήττες. Αλλά δεν έχει ηττηθεί. Τα εδάφη του συρρικνώνονται, αλλά το όραμά του για παγκόσμια κυριαρχία μένει ζωντανό. Όσο περισσότερο πιέζεται τόσο περισσότερο θα επιδιώκει να δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπό του.

Όσο οι δυνάμεις του αναγκάζονται σε οπισθοχώρηση στη Συρία και το Ιράκ, τόσο θα επιχειρεί να κάνει αισθητή την παρουσία του σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Η Ευρώπη ολόκληρη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Το ίδιο συμβαίνει με την Τουρκία και μουσουλμανικές χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Σε αυτές τις περιοχές φέρεται να έχει στρατολογήσει χιλιάδες νέους- έτοιμους να φέρουν εις πέρας τα φρικιαστικά σχέδιά του.

Στόχος του ISIS δεν είναι μόνο να σκορπίσει τον θάνατο και τον τρόμο μεταξύ των «απίστων». Στόχος του είναι να διαιρέσει τον κόσμο σε «στρατόπεδα». Σε μουσουλμανικές χώρες ποντάρει στη διαίρεση μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών.

Στην Ευρώπη ποντάρει στον διχασμό που θα γεννήσουν οι διαφωνίες σε σχέση με το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η ισλαμική τρομοκρατία.

Επιθυμεί την ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων, που θα σπεύσουν να δαιμονοποιήσουν τους μουσουλμάνους συλλήβδην, που θα ισχυριστούν ότι τα κλειστά σύνορα επιβάλλονται, που θα απευθυνθούν σε μύχια φοβικά ένστικτα των πολιτών. Και θέλει, φυσικά, να πείσει τους μουσουλμάνους ότι η «τυραννική Δύση» είναι σε πόλεμο κατά της θρησκείας τους και όχι κατά του ισλαμοφασισμού.

«Εχει στήσει παγίδα στην Ευρώπη» σχολίαζε αναλυτής της Deutsche Welle. Εάν η Ευρώπη πέσει σε αυτήν, το ISIS θα έχει νικήσει με τη γνωστή μέθοδο του «Διαίρει και βασίλευε». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή