Καίρια αλληγορία για τον θάνατο της Ευρώπης

«Ξένοι» του Σέρτζι Μπελμπέλ, από το Εθνικό Θέατρο, στο Νέο Rex
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 08:20
Elina Giounanli
A- A A+

Εξαιρετικά επίκαιρο και καίριο, το σύγχρονο έργο του Σέρτζι Μπελμπέλ, με τίτλο «Ξένοι», αποτελεί μια αλληγορία για τον θάνατο της Ευρώπης, τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων για συνύπαρξη, αποδοχή και αλληλοκατανόηση, τόσο μέσα στο στενό περιβάλλον της οικογένειας, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνίας.

Με θέμα τη «διαφορετικότητα», το σημαντικό αυτό έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, στο Νέο Rex, από τις 31 Μαρτίου.

Διαφορετικοί, μα και τόσο όμοιοι

Η ιστορία του έργου διαδραματίζεται σε δύο διαμερίσματα, τα οποία βρίσκονται το ένα πάνω από το άλλο. Δύο σπίτια που κλείνουν μέσα τους τις ζωές και τις ιστορίες ανθρώπων διαφορετικών μεταξύ τους και, παράλληλα, τόσο όμοιων. Ο χρόνος περνά, οι άνθρωποι αλλάζουν.

Όμως, κάποια πράγματα μένουν ίδια. Συναισθήματα, απωθημένα και μυστικά δεν μπορούν να λυτρωθούν, παρά μόνο εάν εκφραστούν και βγουν στην επιφάνεια. Μόνο έτσι, η ζωή προχωρά, γκρεμίζει διαχωριστικούς τοίχους και φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Ή, ίσως, πάλι, τους απομακρύνει μέσα σε μια στιγμή.

ELINA GIOUNANLI
Πολυπράγμων και πολυβραβευμένος

Γεννημένος το 1963, στη Βαρκελώνη, ο θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής θεάτρου, Σέρτζι Μπελμπέλ, σπούδασε φιλολογία στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του. Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το θέατρο, όταν ήταν ακόμη φοιτητής, με την ενθάρρυνση του Καθηγητή και θεατρικού συγγραφέα Χοσέ Σάντσις Σινεστέρα. Παράλληλα με τη συγγραφή, ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση ξένων έργων στα καταλανικά, και, αργότερα, δικών του έργων, καθώς και έργων άλλων Καταλανών συγγραφέων στα ισπανικά.

Είναι Καθηγητής δραματουργίας στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης από το 1988 και, από το 2006 μέχρι το 2012, ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Καταλονίας. Έχει γράψει περισσότερα από 20 θεατρικά έργα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες κι έχουν παρουσιαστεί με επιτυχία σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Έχει τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Δραματικής Λογοτεχνίας της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Καταλονίας, το Εθνικό Βραβείο Δραματικής Λογοτεχνίας του υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας, το Βραβείο Μολιέρου (1999), το Βραβείο ΜΑΧ για τις Σκηνικές Τέχνες (2002) κ.ά..

ELINA GIOUNANLI
Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ, σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης, σκηνικά - κοστούμια: Εύα Νάθενα, μουσική επιμέλεια: Studio 19, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, βοηθός σκηνοθέτη: Μενέλαος Καραντζάς, φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή. Παίζουν: Εμίλ Γκριγκόροφ, Λυδία Κονιόρδου, Μαρσέλα Λένα, Γιάννης Μαυρόπουλος, Θέμης Πάνου, Δημήτρης Πασσάς, Παντελής Παπαδόπουλος, Κρις Ραντάνοφ, Δανάη Σκιάδη, Νικόλας Χανακούλας.

ELINA GIOUNANLI
Πληροφορίες

Νέο Rex: Πανεπιστημίου 48 - Αθήνα, τηλ.: 210 3305074. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη - Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19.30. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, κάθε Πέμπτη: ενιαία τιμή: 13 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: n-t.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς