Αυστριακοί ειδικοί θεωρούν πιθανή επίθεση με «βρώμικη βόμβα»

Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2005 16:52
A- A A+

Μια τρομοκρατική επίθεση με τη χρήση μιας «βρώμικης βόμβας» είναι πιθανή σε μία δυτική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Εσεν για την Ερευνα περί Τρομοκρατίας, Ρολφ Τοπχόβεν.

Τα βασικά συστατικά είναι εύκολο να βρεθούν, λέει στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», ενώ σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν έχει εκδηλωθεί τέτοιου είδους επίθεση μέχρι τώρα, εκτιμά ότι «μάλλον προς το παρόν αρκεί στους τρομοκράτες να βλέπουν το σοκ που προκαλούν οι συμβατικές βόμβες».

Ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας το Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ Φρίντριχ Σταϊνχέσλερ δηλώνει από την πλευρά του: «Θα συμβεί σίγουρα. Είναι μόνο θέμα χρόνου».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι μια «βρώμικη βόμβα» μπορεί να κατασκευασθεί από οποιονδήποτε καθώς πρόκειται για συμβατική εκρηκτική ύλη περιβαλλόμενη, όμως, από ραδιενεργό υλικό, που μπορεί σχετικά εύκολα να προμηθευτεί κάποιος από ιατρικό εξοπλισμό ή από συσκευές μέτρησης στη βιομηχανία.

«Μια βρώμικη βόμβα είναι λιγότερο ένα όπλο μαζικής καταστροφής, και μάλλον ένα όπλο μαζικού τρόμου», δηλώνει ο Σταϊνχέσλερ. Η μακροπρόθεσμη ραδιενεργός μόλυνση είναι περιορισμένη, λένε οι ειδικοί.

Πηγές: ΑΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή