Βρυξέλλες: Ο καμικάζι στο μετρό είχε ενοικιάσει διαμέρισμα για τους δράστες του Παρισιού

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 16:28
UPD:20:04
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Ο Χαλίντ Ελ Μπακράουϊ, ο οποίος ανατινάχθηκε την Τρίτη στο μετρό των Βρυξελλών, καταζητείτο στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι, επειδή είχε νοικιάσει με πλαστό όνομα κατοικία στο Σαρλερουά η οποία χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους από τους δράστες στις 13 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η βελγική εισαγγελία.

Ο άνδρας ήταν στόχος από τις 11 Δεκεμβρίου δύο ενταλμάτων σύλληψης, ενός διεθνούς και ενός ευρωπαϊκού, που είχαν εκδώσει δικαστές του Παρισιού οι οποίοι ερευνούν τις επιθέσεις αυτές που προκάλεσαν 130 θανάτους στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Δεν έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης του Βελγίου, Γιαν Γιαμπόν και Κοέν Γκέενς αντίστοιχα, υπέβαλαν την Πέμπτη τις παραιτήσεις τους, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν δεκτές από τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τον Βέλγο πρωθυπουργό, στο πλαίσιο του συναγερμού ασφαλείας ο οποίος έχει κηρυχθεί στη χώρα, δεν είναι ώρα για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ένας από τους δύο καμικάζι των Βρυξελλών, ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουϊ, είχε απελαθεί από την Τουρκία στο Βέλγιο το καλοκαίρι του 2015, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τις πρακτικές των βελγικών αρχών ασφαλείας.

Ο Αμπντεσλάμ «δεν γνωρίζει» για τις επιθέσεις

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ «δεν γνωρίζει» για τις επιθέσεις που έσπειραν τον θάνατο στις Βρυξέλλες, δήλωσε «εμπιστευτικά» στους δημοσιογράφους ο συνήγορός του, Σβεν Μαρί.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού δικτύου Europe 1 σχετικά με το τι σκέφτεται ο πελάτης του για τις επιθέσεις που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες την Τρίτη, είχε απαντήσει: «Δεν θέλω να ξέρω τι σκέπτεται. Σε αυτή τη φάση δεν είναι ακόμη σημαντικό».

Επιθυμεί την έκδοσή του στη Γαλλία

Ο μόνος επιζών από την ομάδα των τζιχαντιστών οι οποίοι διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι, «εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στη Γαλλία το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Βέλγος δικηγόρος, σενάριο το οποίο αρχικά είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ο πελάτης του.

«Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ μου γνωστοποίησε την επιθυμία του να πάει στη Γαλλία το συντομότερo δυνατόν. Θα δω την ανακρίτρια για να της ζητήσω να μην αντιταχθεί σε αυτό», δήλωσε ο δικηγόρος στους δημοσιογράφους μετά την ακροαματική διαδικασία στις βελγικές ανακριτικές αρχές.

«Κατάλαβε ότι εδώ δεν υπάρχει παρά ένα μικρό μέρος του φακέλου. Θέλει να δώσει εξηγήσεις στη Γαλλία, αυτό είναι καλό», είπε αλλάζοντας την υπερασπιστική του στρατηγική.

Κατά την πρώτη του ακρόαση την επομένη της σύλληψής του, ο Σ. Αμπντεσλάμ είχε δηλώσει ότι αρνείται την έκδοσή του στο Παρίσι, όπως ζητούσαν οι γαλλικές αρχές στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

VRT: Ο Αμπντεσλάμ σχεδίαζε ένα «νέο Παρίσι»

Ο βασικός ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο Βέλγιο, σχεδίαζε να επαναλάβει στις Βρυξέλλες τη σφαγή του περασμένου Νοεμβρίου, με επιθέσεις ενόπλων και βομβιστών στη βελγική πρωτεύουσα, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση VRT.

Χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, η βελγική τηλεόραση ανέφερε ότι οι βελγικές αρχές πιστεύουν ότι ο Αμπντεσλάμ και δύο συνεργοί του –ο ένας εκ των οποίων συνελήφθη μαζί του την περασμένη Παρασκευή– σχεδίαζαν να επιτεθούν με τουφέκια και αυτόματα όπλα προκειμένου να προκαλέσουν πολλά θύματα στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, άλλοι τζιχαντιστές θα πραγματοποιούσαν επιθέσεις αυτοκτονίας.

Κλειστό μέχρι τη Δευτέρα το αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Κλειστό τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα θα παραμείνει το αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ, στις Βρυξέλλες.

Ο αερολιμένας αποτέλεσε τον έναν εκ των δύο χώρων, μαζί με τον σταθμό του μετρό στο Μάλενμπεκ, όπου εκδηλώθηκαν την Τρίτη τρομοκρατικές επιθέσεις από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή