Ιράν: Απαράδεκτο το πακέτο των ευρωπαϊκών προτάσεων

Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2005 17:43
UPD:17:46
A- A A+

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «οι Ευρωπαίοι επιβεβαιώνουν στις προτάσεις που υπέβαλαν σήμερα στην Τεχεράνη το αναφαίρετο δικαίωμα του Ιράν στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς σύμφωνα με τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (ΤΝΡ) και στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας».

Στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας, «οι Ευρωπαίοι εγγυώνται τη διαρκή προμήθεια του Ιράν με πυρηνικά καύσιμα για τους σταθμούς του», και «δεσμεύονται να προωθήσουν το εμπόριο, τις επενδύσεις και τη μεταβίβαση τεχνολογίας», όπως και «να συνεργαστούν για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας συνεργασίας και εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο Ιράν και να προσφέρουν πολιτική υποστήριξη στην ένταξη του Ιράν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», πρόσθεσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Σεσίλ Ποτζό ντι Μποργκό.

Σύμφωνα με την ίδια, οι Ευρωπαίοι δεν έδωσαν κάποια προθεσμία στην Τεχεράνη για να απαντήσει στις προτάσεις τους.

Η Ε.Ε. επαναλαμβάνει ότι αποκλείει εντελώς τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου και επανεπεξεργασίας πλουτωνίου, οι οποίες μπορούν δυνάμει να οδηγήσουν στην κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο ιρανός διαπραγματευτής Χοσεΐν Μουσαβιάν τις ευρωπαϊκές προτάσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράν έχει λάβει την «αμετάκλητη» απόφαση να επαναλάβει τις ευαίσθητου χαρακτήρα πυρηνικές δραστηριότητες μετατροπής ουρανίου, παρά την έκτακτη σύνοδο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) την ερχόμενη Τρίτη (11:30 ώρα Ελλάδος) στη Βιένη, μετά την αποδοχή σχετικού αιτήματος που διατυπώθηκε χθες, Πέμπτη, από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Το Ιράν θα περιμένει ως αύριο προκειμένου να απαντήσει στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασεφί.

«Αν το Ιράν δεν επιλέξει το δρόμο της λογικής, τότε θα πρέπει να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αυτό μπορεί να σημάνει την αρχή μιας μεγάλης διεθνούς κρίσης», υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι France 2.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή