Εντυπωσιασμένος από τον νέο πρόεδρο της Αργεντινής δήλωσε ο Ομπάμα

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 00:15
UPD:00:36
REUTERS/MARCOS BRINDICCI

Ο κ. Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί μια διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αργεντινή που σηματοδοτεί τη βελτίωση των διμερών σχέσεων έπειτα από χρόνια εντάσεων, έκρινε πως το Μπουένος Άιρες υπό τον κ. Μάκρι προορίζεται να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο διεθνές σκηνικό.

A- A A+

Τον νέο, κεντροδεξιό πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι, εξήρε Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παρουσιάζοντάς τον ως παράδειγμα για άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Ο κ. Ομπάμα επαίνεσε τον κ. Μάκρι «για τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο προωθεί μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της αργεντίνικης οικονομίας».

Ο κ. Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί μια διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αργεντινή που σηματοδοτεί τη βελτίωση των διμερών σχέσεων έπειτα από χρόνια εντάσεων, έκρινε πως το Μπουένος Άιρες υπό τον κ. Μάκρι προορίζεται να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο διεθνές σκηνικό.

«Μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος Μάκρι είναι ένας άνθρωπος που βιάζεται», χαριτολόγησε ο Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αργεντινό ομόλογό του. «Έχω εντυπωσιαστεί διότι κινήθηκε ταχύτατα σε τόσο πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που υποσχόταν», πρόσθεσε.

Ο κ. Μάκρι προσφέρει στον Ομπάμα έναν νέο σύμμαχο σε μια περιοχή όπου ένα ισχυρό μπλοκ Αριστερών ηγετών είχε διαχωρίσει τη θέση του από την Ουάσιγκτον την τελευταία δεκαετία. Ο κ. Μάκρι εκτίμησε ότι η επίσκεψη Ομπάμα σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας, «ώριμης» διμερούς σχέσης.

Το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο εξάλλου προέβλεψε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων ότι μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, εταιρείες των ΗΠΑ θα επενδύσουν πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αργεντινή.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν με την ευκαιρία της επίσκεψης Ομπάμα διάφορες διμερείς συμφωνίες για την ασφάλεια, την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, το εμπόριο, τις επενδύσεις κ.λπ.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την υποστήριξη που είχαν προσφέρει στο παρελθόν οι ΗΠΑ στην δικτατορία στην Αργεντινή, ο κ. Ομπάμα φάνηκε αμήχανος. Είπε πως αυτή ήταν επιλογή προηγούμενων κυβερνήσεων, σχολιάζοντας πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είχε «στιγμές που δεν ήταν παραγωγικές», αλλά ήταν «αντίθετες» στις αξίες «που πιστεύω πως οι ΗΠΑ πρέπει να αντιπροσωπεύουν».

Η ημερομηνία της επίσκεψης του κ. Ομπάμα στην Αργεντινή προκάλεσε αντιδράσεις στη λατινοαμερικάνικη χώρα: την Πέμπτη είναι η 40ή επέτειος του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 24ης Μαρτίου 1976.

Η ανακοίνωση, πριν από την επίσκεψη, ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα μυστικά αρχεία του αμερικανικού στρατού και της CIA για τη στρατιωτική χούντα εντασσόταν σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή