Εκπτωτος ο μητροπολίτης Αττικής

Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2005 16:25
A- A A+

Εντεκα χρόνια μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Μητροπολίτη Αττικής, κηρύσσεται έκπτωτος του θρόνου, ο Παντελεήμων, με ομόφωνη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου.

Ο Παντελεήμων είχε τεθεί σε εξάμηνη αργία από τον περασμένο Φεβρουάριο, κατηγορούμενος για σκανδαλισμό του ποιμνίου του, ανάμειξή του σε σεξουαλικά σκάνδαλα και κυρίως για την προσωπική του περιουσία, που φθάνει το ένα δισ. δρχ.

Ο Παντελεήμων δεν προσήλθε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της ΔΙΣ και είχε υποβάλει δια του δικηγόρου του αίτημα αναβολής της συζήτησης. Το αίτημα όμως απερρίφθη ομόφωνα. Ο Παντελεήμων δεν έχει αποδεχθεί τις κατηγορίες εις βάρος του, ωστόσο δεν έχει καταθέσει στη Σύνοδο στοιχεία που να αποδεικνύουν την αθωότητά του.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, αποφασίσθηκε ομόφωνα η οριστική απομάκρυνση του μητροπολίτη Αττικής και «η περιαγωγή του στην κατάσταση του σχολάζοντος, αφού διαπίστωσε η Ιερά Σύνοδος ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι σοβαροί λόγοι που αφορούν στο πρόσωπό του, στο συμφέρον της Εκκλησίας και στην κοινωνική ειρήνη, ένεκα των οποίων προκλήθηκε βαρύτατος σκανδαλισμός των πιστών».

Το απόγευμα θα συνέλθει και πάλι η Σύνοδος προκειμένου να εξετάσει την υπόθεση του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Νικηφόρου ο οποίος κατηγορείται για ερωτικό σκάνδαλο.

Τέλος, σήμερα, συνεδρίασε και η Ιερά Σύνοδος στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να ορίσει την ημερομηνία εκλογής νέου Πατριάρχη http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/08/08/1078065.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή