Έρευνα: Οι άνθρωποι με αυτισμό πεθαίνουν νεότεροι

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 10:07
UPD:10:07
shutterstock

Σχεδόν τα 3/4 των ανθρώπων με αυτισμό, έχουν τουλάχιστον και μία πάθηση που να σχετίζεται με την ψυχική υγεία, ενώ το 40% έχουν δύο.

A- A A+

Οι άνθρωποι με αυτισμό πεθαίνουν νωρίτερα από ό,τι ο γενικός πληθυσμός, συχνά μετά από επιληψία ή αυτοκτονία, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο British Journal of Psychiatry, επεσήμανε ότι οι αυτιστικοί άνθρωποι πεθαίνουν κατά μέσο όρο 16 χρόνια νωρίτερα.

Η σουηδική μελέτη εξέτασε τα αρχεία της υγείας 27.000 αυτιστικών ενηλίκων και χρησιμοποίησε 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους ως δείγμα ελέγχου για τον γενικό πληθυσμό.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, διαπίστωσε ότι τα άτομα με αυτισμό και μαθησιακή δυσκολία, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 30 χρόνια νωρίτερα από ό,τι ο γενικός πληθυσμός, με μέση ηλικία θανάτου να είναι τα 39 έτη.

Η σουηδική μελέτη έδειξε επίσης ότι και τα άτομα με αυτισμό, τα οποία δεν είχαν οποιαδήποτε διανοητική αναπηρία, έχασαν τη ζωή τους κατά μέσο όρο 12 χρόνια νεότερα, δηλαδή στην ηλικία των 58 ετών και όχι των 70. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι μετά τις καρδιακές παθήσεις, η αυτοκτονία ήταν η πιο κοινή αιτία θανάτου για την ομάδα αυτή των ανθρώπων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι αυτιστικές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας από ό,τι οι άνδρες ενώ,  μόνο το ήμισυ των αυτιστικών ατόμων που έχουν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν είχαν χαρακτηριστεί ως καταθλιπτικοί.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Δρ Tatja Hirvikoski, ο οποίος περιέγραψε τα ευρήματα της ως «συγκλονιστικά και συγχρόνως απογοητευτικά» και είπε ότι ήταν επείγουσα ανάγκη να γίνει αυτή η μελέτη για να αποκρυπτογραφήσουν περισσότερο την πάθηση.

Οι επιστήμονες κατανοούν τη σχέση του αυτισμού με τις καρδιοπάθειες ή την αυτοκτονία, ωστόσο, δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν ακριβώς τη σχέση μεταξύ αυτισμού και επιληψίας, για το λόγο αυτό, η Οργάνωση Autistica προσπαθεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα που θα τους επιτρέψει να κάνουν περισσότερη έρευνα. Στόχος της είναι να αυξήσει κατά £ 10 εκατ. τα έσοδα της ώστε τα επόμενα πέντε χρόνια να δώσει στους επιστήμονες τη δυνατότητα για περαιτέρω  αποκρυπτογράφηση.

Αξίζει, να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι το 1% του πληθυσμού περίπου 700.000 άνθρωποι, έχουν αυτισμό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Οργάνωσης Autistica, Jon Spiers επικαλούμενος τη μελέτη αυτή, δήλωσε στο BBC ότι ο αριθμός των θανάτων στους αυτιστικούς ενήλικες ήταν μια «τεράστια κρυφή απειλή». Ενώ, τόνισε ότι οι ανισότητες μεταξύ των πολιτών είναι μεγάλες. Τα άτομα αυτά μπορεί να έχουν από ήπια έως πολύ σοβαρά συμπτώματα. Περίπου το 15% μπορεί να απασχολείται επαγγελματικά ενώ, το ¼ των ατόμων αυτών μιλούν πολύ λίγο ή και καθόλου.

Σχεδόν τα 3/4 των ανθρώπων με αυτισμό, έχουν τουλάχιστον και μία πάθηση που να σχετίζεται με την ψυχική υγεία, ενώ το 40% έχουν δύο.

Η Autistica θέλει επίσης η κυβέρνηση να προβεί σε εθνικό έλεγχο θνησιμότητας από αυτισμό, και για το λόγο αυτό θα παραδώσει αργότερα μέσα στο χρόνο ψήφισμα στην πρωθυπουργική κατοικία στην Downing Street.

Ο Mark Lever, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Κοινωνίας Αυτιστικών, είπε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι έχουν γίνει μνημειώδη άλματα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται καταστάσεις όπως ο αυτισμός σε αυτή τη χώρα, αλλά θα πρέπει η κυβέρνηση να επιταχύνει την πρόοδο ακόμη περισσότερο. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε μαζί με τα άτομα με αυτισμό, και τους φροντιστές τους, για να βεβαιωθούν ότι έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, με προσαρμογές στους όρους τους» επεσήμανε.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή