Αύριο η κρίσιμη σύνοδος της ΙΑΕΑ για το Ιράν

Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2005 18:40
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κρίνουν ατυχή την απόφαση της Τεχεράνης να επαναλάβει τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου και περιμένουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασχοληθεί με το θέμα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η απόφαση της Τεχεράνης θα απασχολήσει την αυριανή σύσκεψη του συμβουλίου κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση περιμένει από την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ να «λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γιόσκα Φίσερ, αναφερόμενος στην επανάληψη των εργασιών μετατροπής του ουρανίου από το Ιράν, επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές επιπτώσεις».

Ο κ. Φίσερ, ένας από τους συντάκτες της ευρωπαϊκής πρότασης ώστε να τερματιστεί η διένεξη , αποδέχθηκε ότι «πρόκειται για δυσχερείς, διαπραγματεύσεις».

Η Βρετανία εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις. «Δεν θα κάνουμε εικασίες για το αποτέλεσμα της αυριανής συνόδου της ΙΑΕΑ. Αν το Ιράν έχει πραγματικά ξαναρχίσει τις δραστηριότητές του που συνδέονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου, συμπεριλαμβανομένης και της μονάδας του Ισφαχάν, αυτό αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας του Παρισιού που υπογράφηκε στις 15 Νοεμβρίου του 2004 και των αποφάσεων του Συμβουλίου διοικητών της ΙΑΕΑ», δήλωσε αξιωματούχος του Φόρειν Οφις στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Ιράν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι άρχισε εκ νέου τις αμφιλεγόμενες εργασίες μετατροπής ουρανίου στο εργοστάσιο του Ισφαχάν, αλλά δεν έσπασε τις σφραγίδες που είχε τοποθετήσει η IAEA.

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, οι κάμερες επιτήρησης της IAEA εγκαταστάσθηκαν και το εργοστάσιο άνοιξε επίσημα. Οι σφραγίδες δεν έσπασαν, αλλά η IAEA υποσχέθηκε να τις αφαιρέσει έως αύριο (Τρίτη) το βράδυ, πρόσθεσε ο ιρανός αξιωματούχος.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι «ορισμένα τμήματα του ερευνητικού κέντρου στο Εργοστάσιο Μετατροπής Ουρανίου του Ισφαχάν άρχισαν να επαναλειτουργούν το απόγευμα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή