Η απάντηση του Σ. Θεοδωράκη σε Γεννηματά- Παπανδρέου

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016 19:47
UPD:19:48
MotionTeam/
A- A A+

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ασκεί ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη ουσιαστικών συμμαχιών μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Επισημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση και καταλογίζει στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς «συντηρητική πολιτική... με βάση τις θεωρίες και τις εκτιμήσεις του 1930.»

Σε επιστολή- απάντηση προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, προτείνει τη συγκρότηση ενός Κοινοβούλιο του Κέντρου, στο οποίο θα αντιπροσωπεύονται όλες οι προοδευτικές δυνάμεις. παλιές και νέες. Σε αυτό, όπως αναφέρει, μπορούν να συμμετέχουν προοδευτικοί πολίτες, φιλελεύθεροι, μεταρρυθμιστές, οικολόγοι, ριζοσπάστες, προκειμένου να ανατραπεί το "άρρωστο", όπως το χαρακτηρίζει σκηνικό.

«Οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να αντιδράσουν. Να συνεννοηθούν και να τολμήσουν ουσιαστικές συμμαχίες για μια Ελλάδα με δυνατή οικονομία και κοινωνική δικαιοσύνη» υπογραμμίζει, καθώς όπως αναφέρει η Ελλάδα ύστερα από επτά χρόνια κρίσης και μνημονίων «αντί να φύγει μπροστά, δυστυχώς παραπαίει». «Όλα χειροτερεύουν. Δεν έχουμε να κάνουμε, απλώς και μόνο, με μια ανίκανη κυβέρνηση αλλά με ένα καθεστώς το οποίο αναπαράγει όλα τα λάθη του παρελθόντος» τονίζει, υποστηρίζοντας ότι το τρίπτυχο της κυβέρνησης είναι: Λαϊκισμός – κρατισμός – παραγοντισμός.

Όπως επισημαίνει ο κ. Θεοδωράκης στην επιστολή του το δίλημμα για τους πολίτες δεν είναι «Δεξιά – Αριστερά», όπως το παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αλλαγές παντού ή καθυστέρηση και χρεοκοπία. Οι πολίτες, αναφέρει, δεν ενδιαφέρονται για τους κομματικούς στρατούς και τις μάχες εξουσίας, αλλά πώς θα αλλάξει η ζωή τους.

Απαραίτητη προϋπόιθεση για την όποια συνεργασία είναι, όπως αναφέρει, η συμφωνία για το ποιές μεταρρυθμίσεις απαιτούνται. Το Ποτάμι, θυμίζει ζητά τα ακόλουθα:

  • Νέο, μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, χωρίς κομματικούς στρατούς.
  • Εξοβελισμό των συντεχνιών από την παραγωγική διαδικασία.
  • Κοινωνικό κράτος που θα υποστηρίζει και δεν θα ελεεί τους ανήμπορους.
  • Μείωση της κρατικής σπατάλης και ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας.
  • Εξωστρεφή και όχι παρασιτική οικονομία και παραγωγή.
  • Μια επανάσταση στην Παιδεία, στην Έρευνα και την Τεχνολογία.
  • Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς κυκλώματα.
  • Νέο Σύνταγμα με διαχωρισμό κράτους εκκλησίας και δυνάμωμα των Ανεξάρτητων Αρχών.

«Όλα αυτά, και πολλά άλλα, πρέπει να συζητηθούν από παλιές και νέες δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να μιλήσουν καθαρά, χωρίς λαϊκισμούς και συναισθηματικές ρητορείες» σημειώνε και προσθέτει ότι «η συνάντηση των δυνάμεων του «κέντρου» δεν θα πρέπει να οχυρωθεί στα τείχη των κομμάτων», για αυτό και ένας νέος φορέας είναι αναγκαίος μόνο αν καταφέρει να συσπειρώσει νέες δυνάμεις: Πολίτες που θα μπουν τώρα στην πολιτική, ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη της οικονομίας, των πανεπιστημίων, αλλά του συνδικαλισμού, που δεν υπηρέτησαν το πελατειακό κράτος.
Η Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με πολίτες, κόμματα και κινήσεις για τη δημιουργία μιας Επιτροπής Πρωτοβουλίας, η οποία θα οδηγήσει τις διαδικασίες.
Το να ορίσουν από την αρχή τα Κόμματα πώς θα καταλήξει αυτή η πορεία –παραβλέποντας τη συγκυρία, τη δυναμική των εξελίξεων και τις συνθήκες ζωής στη χώρα– είναι ένα άλμα στο κενό, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος προειδοποιεί ότι η κοινωνία δεν θα ακολουθήσει.

«Απαιτείται αλλαγή κυβέρνησης... Ούτε όμως αποτελεί λύση για τη χώρα μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Προφανώς η κοινωνία θέλει, πριν από τις εκλογές, μια πρόταση διακυβέρνησης. Όμως για ποιες εκλογές μιλάμε; Αυτές που θα γίνουν το ’16, το ’17 ή το ’18; Πώς θα είναι η χώρα τότε και τι συμμαχίες θα απαιτούνται για να αλλάξει πορεία;» συμπληρώνει.

Κατλήγει ότι το «νέο και μεγάλο» δεν θα προέλθει με τη συν-ένωση των υπαρχόντων κομμάτων, ακόμη κι αν το Ποτάμι πει ότι συναινεί σε αυτήν τη συν-ένωση. Το «νέο και μεγάλο» θα προκύψει, όπως λέει, αν κινητοποιηθούν νέες κοινωνικές δυνάμεις έξω από αυτές που καλύπτουν σήμερα τα κόμματα.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή