Σύροι αντάρτες καταγγέλλουν τους Κούρδους της Συρίας ως αποσχιστές

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 16:52
UPD:17:38
REUTERS/STRINGER

Την Πέμπτη οι κουρδικές οργανώσεις ανακήρυξαν τα καντόνια που ελέγχουν στη βόρεια Συρία σε ομόσπονδη οντότητα εντός Συρίας (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Οργανώσεις του συριακού αντάρτικου καταγγέλλουν τις οργανώσεις των Κούρδων της Συρίας Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ένοπλη πτέρυγα του πρώτου, για σχέδιο διαμελισμού της Συρίας και «τρομοκρατία».

Την Πέμπτη οι κουρδικές οργανώσεις ανακήρυξαν τα καντόνια που ελέγχουν στη βόρεια Συρία σε ομόσπονδη οντότητα στο πλαίσιο του συριακού κράτους.

Το PYD, αδελφό κόμμα του παράνομου στην Τουρκία PKK, έχει κρατήσει σχετική ουδετερότητα στη διαμάχη Άσαντ - συριακής αντιπολίτευσης και αφιερώθηκε κυρίως στην οικοδόμηση θεσμών στις κουρδικές περιοχές, υπό την ανοχή του καθεστώτος της Δαμασκού, που είχε ρίξει το βάρος στη μάχη με τους αντάρτες.

Έλαβε δε μεγάλη βοήθεια από τη Δύση στη μάχη του ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία καταγγέλλει το PYD και τις YPG ως μισθοφόρους της Ρωσίας και συμμάχους του καθεστώτος Άσαντ, καλώντας τη Δύση να μην τους ενισχύει, ενώ τους χαρακτηρίζει και «τρομοκράτες».

Ενάντια στην απόφασή τους, πάντως, τάχθηκε και το καθεστώς Άσαντ, ενώ και η Ρωσία δεν τους έχει αναγνωρίσει επίσημα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή