Σε λύση στο προσφυγικό - σύσφιγξη σχέσεων με Ε.Ε. προσβλέπει ο Νταβούτογλου

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 10:04
UPD:11:27
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

A- A A+

«Ελπίζω ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας να δώσουμε μία λύση στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να δούμε πώς θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, αλλά και να έχουμε οφέλη και οι δύο» πλευρές, υπογράμμισε ο κ. Νταβούτογλου, επισημαίνοντας ότι το προσφυγικό «δεν είναι ένα θέμα για παζάρι, αλλά ένα θέμα ανθρωπιστικών και ευρωπαϊκών αξιών».

ΕΡΤ1

Σημείωσε ακόμη ότι τα ανθρωπιστικά ζητήματα είναι πέραν κάθε διαπραγμάτευσης για την Τουρκία, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων που φεύγουν από την Τουρκία για την Ευρώπη.

«Ελπίζω ότι θα είναι δυνατό να βρεθεί κοινό έδαφος με την Ε.Ε.. Είμαι αισιόδοξος γι' αυτό», συμπλήρωσε.

Στο πρόγευμα εργασίας μεταξύ των κ. Τουσκ, Γιούνκερ και Νταβούτογλου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ευρωπαϊκή πλευρά παρουσιάζει στον Τούρκο πρωθυπουργό την κοινή θέση των «28» για τη συνεργασία με την Άγκυρα με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

«Η Τουρκία θα πιέσει την Ε.Ε. για τη διαδιακασία ένταξής της»

Όπως ανέφερε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος, στις σημερινές συζητήσεις του με τους ηγέτες της Ε.Ε. ο κ. Νταβούτογλου αναμένεται να πιέσει για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.

«Η Ε.Ε. πρέπει να δει τη συνολική εικόνα», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που (χρειάζονται) να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια και αυτή παραμένει η προσδοκία μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή