Ενδοκυβερνητικό θρίλερ με αιχμή το θέμα Μουζάλα

Γιατί δόθηκε παράταση λίγων ημερών - Ποια είναι η πιο πιθανή λύση
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 09:36
UPD:09:50
SOOC/Aris Oikonomou
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Παράταση λίγων ημερών πήρε απ’ ότι φαίνεται το ενδοκυβερνητικό θρίλερ με την απαίτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, λόγω της αναφοράς του τελευταίου στην ΠΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία».

Το μέγεθος και η ένταση της κρίσης στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης αποδεικνύει και η χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και του υπουργού από τo σπίτι του στην Αθήνα. Επικοινωνία που έγινε παρουσία του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Τ. Κουίκ και η οποία απ’ ό,τι φάνηκε αργά χθες τη νύχτα περισσότερο μπέρδεψε παρά ξεκαθάρισε τα πράγματα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Κι αυτό διότι κυβερνητικές πηγές διέρρεαν χθες ότι Τσίπρας και Καμμένος αποφάσισαν να επανεξετάσουν το θέμα μετά την επιστροφή του κ. Καμμένου, την προσεχή Τρίτη, από το ταξίδι του στις ΗΠΑ (18 έως 22 Μαρτίου). Η εν λόγω διαρροή έγινε μάλιστα λίγο μετά τις πληροφορίες – δεν διαψεύστηκαν από κανέναν - ότι ο κ. Καμμένος έχει αρχίσει να αδειάζει το γραφείο του στο υπουργείο, ακύρωσε την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και έχει καλέσει, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, τους αρχηγούς των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων για να τους ενημερώσει για τις προθέσεις του.

Στις 23:30 χθες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Τwitter: «Ότι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις αύριο η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση». Η παραπάνω δήλωση ναι μεν δεν διαψεύδει τις πηγές του Μαξίμου ότι συμφωνήθηκε μεταξύ Τσιπρα-Καμμένου να επανεξεταστεί το θέμα μετά την επιστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τις ΗΠΑ και συνεπώς «αποσύρθηκε» η απαίτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ να έχει παραιτηθεί ο Γ. Μουζάλας πριν ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, ωστόσο επιβεβαιώνει ότι ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την απαίτησή του για παραίτηση του κ. Μουζάλα.

Το πρόβλημα για τον Πρωθυπουργό είναι ότι σύσσωμη σχεδόν η κυβέρνηση, η Κ.Ο. και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τον κ. Μουζάλα και ζητούν δημόσια και παρασκηνιακά την παραμονή του στην κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για το προσφυγικό. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο κ. Μουζάλας από προχθές το βράδυ είχε πει στον Πρωθυπουργό ότι μετά το «λάθος» που έκανε δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραιτηθεί για να διευκολύνει τις εξελίξεις κάτι που δεν έκανε δεκτό ο κ. Τσίπρας. Ωστόσο υπό το βάρος των εξελίξεων και της κρισιμότητας της χρονικής περιόδου μία παραίτηση Μουζάλα, ακόμη κι αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν την κάνει δεκτή, φαντάζει ως η πιο πιθανή λύση. Υπάρχουν κι εκείνοι που προκρίνουν τη λύση ενός μίνι ανασχηματισμού με δεδομένη και την απόφαση του Μαξίμου για ανασυγκρότηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και δημιουργία αυτοτελούς υπουργείου Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή