Διευκρινίσεις για την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αλλά και για παλαιότερες δηλώσεις του που είχαν προκαλέσει αίσθηση στη Γερμανία, έδωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine (FAZ), την Τετάρτη.
Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «η απόφαση του ΝΑΤΟ είναι πολύ σαφής», σημειώνοντας επιπλέον ότι δεν γίνεται λόγος για «πρόσφυγες» ή «μετανάστες» αλλά, γενικότερα, για «άτομα». Έτσι λοιπόν, κάθε «άτομο» που προέρχεται από την Τουρκία, θα πρέπει και να επιστρέφει εκεί.
Αναφερόμενος στις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «η αποστολή τους έχει οριστεί επακριβώς. Τα πλοία του ΝΑΤΟ έχουν την αρμοδιότητα να παρατηρούν και να επιτηρούν το Αιγαίο, τόσο σε ελληνικά, όσο και σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Θα υποστηρίζουν την τουρκική ακτοφυλακή για να μπορεί να σταματάει ένα σκάφος με πρόσφυγες πριν καν μπει στη θάλασσα».
Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι «για πρώτη φορά έχουμε τώρα έναν κοινό δίαυλο επικοινωνίας», εξηγώντας ότι εάν πλοίο του ΝΑΤΟ καταγράψει τυχόν προετοιμασίες για απόπλου προσφυγικού σκάφους στις τουρκικές ακτές, θα ειδοποιεί την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή, καθώς και την Frontex, δίνοντας και το ακριβές στίγμα. «Τότε θα είναι κατ΄ αρχήν υποχρέωση της τουρκικής ακτοφυλακής να εμποδίζει τον απόπλου ή, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, να σταματάει το σκάφος στη θάλασσα και να διασώζει τους επιβάτες, εφόσον βρίσκονται ακόμη σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Εάν δεν γίνει ούτε αυτό και το σκάφος φτάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τότε θα το προσεγγίζει η δική μας ακτοφυλακή ή η Frontex. Εάν οι επιβαίνοντες πέσουν στο νερό, θα διασώζονται. Πλοία του ΝΑΤΟ θα διασώζουν πρόσφυγες μόνο αν δεν βρίσκεται στην περιοχή ούτε η ελληνική, ούτε η τουρκική ακτοφυλακή, αλλά ούτε και τα σκάφη της Frontex».
Ο ανταποκριτής της FAZ αναφέρει συγκεκριμένο παράδειγμα: έστω ότι το γερμανικό πλοίο γενικής υποστήριξης Bonn, που κινείται στο Αιγαίο, διασώζει 25 άτομα. Τι θα γίνει μετά; Η απάντηση του υπουργού Άμυνας: «Το Bonn θα ειδοποιήσει την τουρκική ακτοφυλακή και θα της παραδώσει τα άτομα που έχει περισυλλέξει».
«Εξαιρετική συνεργασία» με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας
Ερωτηθείς εάν δεν ήταν υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, αλλά της Τουρκίας, πώς θα εξηγούσε τη συμφωνία στους ψηφοφόρους, ο κ. Καμμένος απάντησε ότι του αρέσει η ερώτηση, αλλά είναι υπουργός Άμυνας της Ελλάδας. «Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα και για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. και να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση στην εξωτερική της πολιτική. Είναι μία στιγμή, κατά την οποία ο τουρκικός λαός μπορεί να αποφασίσει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη. Η Τουρκία περιστοιχίζεται από εχθρούς, έχει πολύ δύσκολες σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και με τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη οι σχέσεις της δεν είναι οι καλύτερες. Μόνο να κερδίσει μπορεί, αν αλλάξει την εξωτερική της πολιτική».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι διατηρεί εξαιρετική συνεργασία με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και οι δύο έχουν «τον ίδιο στόχο, αλλά και το ίδιο πρόβλημα». Καταλήγει λέγοντας ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρούμε μία ευρωπαϊκή λύση, μακριά από τις ακροδεξιές ιδέες που βλέπουμε σε ορισμένες νεότευκτες ευρωπαϊκές δημοκρατίες».
«Δεν είχα πει αυτό...»
Ο κ. Καμμένος ερωτήθηκε για παλαιότερη δήλωσή του, όπως τουλάχιστον είχε καταγραφεί ή παρερμηνευθεί σε γερμανικά ΜΜΕ, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα έστελνε όλους τους μετανάστες, μεταξύ αυτών και τρομοκράτες, στη Γερμανία. «Δεν είχα πει αυτό» διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας.
«Είχα πει ότι χρειαζόμαστε μία κοινή πολιτική. Η πρότασή μου ήταν ότι η Γερμανία θα έπρεπε να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεροποιήσει την οικονομία της, γιατί μόνο μία ισχυρή χώρα μπορεί να ανταποκριθεί στην κοινή πολιτική να προστατεύσουμε την Ευρώπη από τον μεγάλο κίνδυνο της τρομοκρατίας. Είναι σαφές ότι οι τρομοκράτες προσπαθούν να στείλουν και κάποιους τρομοκράτες στην Ευρώπη, μαζί με τους πρόσφυγες. Τώρα η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η αποστολή του ΝΑΤΟ μπορεί να πετύχει. Όταν τα πλοία του ΝΑΤΟ δώσουν το παρών σε ολόκληρο το Αιγαίο, οι προσφυγικές ροές θα μειωθούν κατά 60-90%», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.