Αβίωτες πόλεις

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2005 17:12

A- A A+

Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (World Wide Fund for Nature) προειδοποιεί πως αυξάνονται οι θερμοκρασίες στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Η έκθεση ανέλυσε τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες σε 16 ευρωπαϊκές πόλεις τα τελευταία 30 χρόνια και βρήκε ότι στις περισσότερες από αυτές -ανάμεσά τους και στην Αθήνα- η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι αυξήθηκε κατά τουλάχιστον ένα βαθμό Κελσίου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η οργάνωση λέει ότι αυτό οφείλεται κυρίως στα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τα αυτοκίνητα και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα ή αέριο.

Οι καύσωνες, η ξηρασία και οι καταρρακτώδεις βροχές είναι τα φαινόμενα που η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει πως θα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα, λέει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση.

Η μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασία καταγράφηκε στη Μαδρίτη, με τη μέση θερμοκρασία να είναι τώρα δυο βαθμούς υψηλότερη από ό,τι στη δεκαετία του 1970.

Στην Αθήνα η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,9 βαθμούς, 29,9 σε 31,8.

Η οργάνωση προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να καταφεύγουμε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της ζέστης. Η χρήση κλιματισμού, για παράδειγμα, που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια, απλώς επιδεινώνει το πρόβλημα.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να επενδύσουν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, επειδή αν οι θερμοκρασία συνεχίσει αν αυξάνεται με αυτούς του ρυθμούς, οι ευρωπαϊκές πόλεις κινδυνεύουν να γίνουν αβίωτες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό New Scientist http://www.newscientist.com/channel/earth/mg18725124.500 υπάρχουν ενδείξεις ότι λιώνει στην δυτική Σιβηρία ένας παγωμένος βαλτότοπος έκτασης ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων, γεγονός που θα οδηγήσει στην αποδέσμευση στην ατμόσφαιρας τόνων μεθανίου, αέριο 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Πηγή: ΒΒC, New Scientist

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή