Στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό «δεν θα έχουμε θεαματικές αλλαγές, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα», εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, την Τρίτη.
«Θα είμαι ευχαριστημένος αν μπούνε κάποιες βάσεις για να λυθεί το πρόβλημα, και οι βάσεις που θα ήθελα να τεθούν είναι η γρήγορη μετεγκατάσταση», εξήγησε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: «Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τεθεί η μετεγκατάσταση από την Τουρκία, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι από την ώρα που θα αποφασιστεί, θα γίνει, και θα θεωρούσα εξαιρετικά θετικό αν στην ιστορία της επιστροφής όσων έρχονται πίσω στην Τουρκία μπορούσαμε να κερδίσουμε την επιστροφή και των παράνομων μεταναστών».
Σχετικά με την Ειδομένη, ο κ. Μουζάλας σχολίασε ότι η απουσία κρατικής δομής φιλοξενίας προσφύγων στα σύνορα «ήταν και νομική ανάγκη και πολιτική επιλογή», καθώς «θα είναι μια μόνιμη πηγή τριβών με την Ευρώπη και τα Σκόπια». «Θέλουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι στην Ειδομένη όποιος πηγαίνει, πηγαίνει με δική του ευθύνη», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Εξακολουθούμε να θέλουμε να πειστούν οι άνθρωποι να έρθουν στις δομές που χτίζουμε προς τα κάτω, ώστε να τους προσφέρουμε αυτά που δικαιούνται με τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια που η χώρα μας μπορεί να προσδώσει».
Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε «οι άνθρωποι στην Ειδομένη πολύ δύσκολα μεταφέρονται γιατί προσδοκούν και ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα». Σχετικά με το εγχείρημα προσφύγων να περάσουν τα σύνορα σχολίασε: «Νομίζουμε και έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία και την ελπίδα παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές ή αλληλέγγυοι αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς εθελοντές ή τις ΜΚΟ που βοηθούν».
Ο κ. Μουζάλας προέβλεψε πάντως ότι «με βάση την εμπειρία της Μυτιλήνης το πολύ σε ένα μήνα η Ειδομένη δεν θα είναι αυτή που είναι σήμερα». «Στη Μυτιλήνη η κατάσταση ήταν χειρότερη τον Σεπτέμβριο. Μας πήρε περίπου 15 μέρες από τότε να ετοιμάσουμε μια κατάσταση ώστε να εκκενώσουμε τη Μυτιλήνη, και πέντε μήνες μετά έχουμε στη Μυτιλήνη δομές ώστε να χωρέσουν αρκετές χιλιάδες ανθρώπων χωρίς να ενοχλείται κανείς και αυτοί να μένουν με αξιοπρέπεια».
Απαντώντας στις κατηγορίες για απουσία του κράτους στην Ειδομένη, ο ίδιος τόνισε: «Δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει κράτος στην Ειδομένη, υπάρχουν άνθρωποι της EASO και της Υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίοι προσπαθούν να δώσουν άσυλο».