Κυπριακό «όχι» στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 13:24
UPD:16:30
EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο να μεταφέρεται το βάρος της ευθύνης για την προσφυγική κρίση στην Κύπρο. 

A- A A+

Την άρνηση της Λευκωσίας να συναινέσει στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας επανέλαβε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να συναινέσει στο άνοιγμα κανενός κεφαλαίου, αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο», σημείωσε.

Επίσης, υπενθύμισε ότι η Τουρκία από το 2004 έχει αρνηθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών και ότι η άρνηση της Άγκυρας να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο όσον αφορά την Κύπρο είναι ο λόγος, για τον οποίο το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να παγώσει οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια τον Δεκέμβρη του 2006.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο να μεταφέρεται το βάρος της ευθύνης για την προσφυγική κρίση στην Κύπρο. 

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για τα ευρωτουρκικά, αφού η Άγκυρα ζητεί ανταλλάγματα, προκειμένου να συνεργαστεί για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, με κυριότερο το άνοιγμα πέντε ενταξιακών κεφαλαίων, τα οποία έχει μπλοκάρει η Κύπρος.

SIGMALIVE

Η επίσκεψη του κ. Τουσκ στην κυπριακή πρωτεύουσα πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα ληθούν οι τελικές αποφάσεις για το σχέδιο δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας. 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι υπήρξε «αντικειμενική προσέγγιση» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή